Έχασε το τριπλό Α η Γαλλία

Την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με το outlook να είναι σταθερό.

 

Η S&P αξιολογεί τη χώρα με “ΑΑ+” και αρνητικό outlook, ενώ η Moody’s με Aa1 και αρνητικό outlook.

 

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση της Γαλλίας βασίζεται στους εξής παράγοντες:

 

*Η Fitch προβλέπει πλέον να κορυφωθεί το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης στο 96% του ΑΕΠ το 2014 και να υποχωρήσει σταδιακά, παραμένοντας στο 92% το 2017. Με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη της Fitch το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος της Γαλλίας αναμενόταν να φτάσει στο υψηλότερο σημείο στο 94% και να υποχωρήσει κάτω από το 90% ως το 2017.

 

*Ο διεθνής οίκος είχε σχολιάσει κατά την προηγούμενη αξιολόγηση της χώρας, ότι αυτό είναι το επίπεδο του χρέους που επιτρέπει την διατήρηση του “AAA”, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει σε σταθερά καθοδική τροχιά από το 2014.

 

Οι προβλέψεις της Fitch για το λόγο του χρέους της Γαλλίας είναι αρκετά υψηλότερες από το μέσο όρο (median) του 49% για τις χώρες με “ΑΑΑ”. Η μόνη χώρα με “AAA” που έχει υψηλότερο λόγο χρέους από τη Γαλλία είναι οι ΗΠΑ, η οποία διαθέτει εξαιρετική χρηματοδοτική ευελιξία και ανοχή, λόγω του κύρους του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα.

 

*Τα ρίσκα στις προβλέψεις του οίκου είναι καθοδικά, λόγω της αβεβαιότητας του outlook της ανάπτυξης και την συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

 

*Η οικονομική παραγωγή και οι προβλέψεις είναι αρκετά πιο αδύναμες από τότε που η Fitch αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό. Την ίδια ώρα η ανεργία έχει ανέλθει σε υψηλό 15ετιας, στο 10,9%.

 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το πιο αδύναμο οικονομικό outlook είναι ο βασικός λόγος πίσω από τις αυξήσεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και την παραμονή της σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος για ένα χρόνο ακόμα. H Fitch αναμένει ότι η γαλλική οικονομία θα ανακάμψει με πιο αργούς ρυθμούς από τις επίσημες προβλέψεις, λόγω των αντίθετων ανέμων από την υποτονική εξωτερική ζήτηση, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την υψηλή ανεργία και την δημοσιονομική προσαρμογή.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ