«Μέτωπο» για τη διατήρηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα συνέπηξαν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμπόρων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και οι εργαζόμενοι στον κλάδο (ΟΙΥΕ).
Κοινός τόπος των εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο είναι η διάσωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θέσεων απασχόλησης, οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν στο όνομα της τυφλής «απελευθέρωσης» της αγοράς που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Μια απελευθέρωση που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, είναι καθοδηγούμενη προκειμένου να επέλθει η μονοπώληση του εμπορίου στη χώρα μας. Η επίσημη συμπόρευση των κοινωνικών εταίρων του εμπορικού τομέα άρχισε χθες με την παράθεση κοινής συνέντευξης Τύπου, όπου, πέραν της αντίθεσης για την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας, παρουσιάστηκαν και στοιχεία που αμφισβητούν ως έωλα και παρωχημένα τα ευρήματα ερευνών που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές θα δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίας και θα εξοικονομηθούν 309 εκατ. ευρώ από τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας των εμπόρων και των εργαζομένων, που επονομάστηκε «Συμμαχία για την Κυριακή – Αργία», προγραμματίζεται πληθώρα εκδηλώσεων, κινητοποιήσεων και επαφών οι οποίες θα αποσκοπούν στην απόσυρση της ρύθμισης του ΥΠΑΑΝ.
Η ΕΣΕΕ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, η λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο οποίος εκτιμάται, από τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, πως θα παρουσιάσει άλλη μία μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2013 σε σχέση με το 2012, αλλά ταυτόχρονα θα διογκώσει κατά 1,62 δισ. ευρώ ή 25% το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των εμπορικών επιχειρήσεων από 6,5 δισ. ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά ο κ. Κορκίδης εκτίμησε ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, θα αναγκαστούν είτε να προβούν σε μη ηθελημένη μείωση αποδοχών και αριθμού εργαζομένων είτε να κλείσουν.
Όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης, η κυριακάτικη επιβάρυνση αποτυπώνεται σε μισθοδοσία και λογαριασμούς, η οποία αν συνδυαστεί με την επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του 40,3% που θα επωμίζονται οι ατομικές αλλά και οι προσωπικές επιχειρήσεις, εξαιτίας του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, δικαιολογεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την απογοήτευση και την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου.
Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης ανησυχητικής, από όλες τις απόψεις, νομοθεσίας, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αποτελεί το άνοιγμα όλων, όλες τις Κυριακές, και η καθιέρωση στην αντίληψη του καταναλωτικού κοινού πως το ήδη αποψιλωμένο διαθέσιμο εισόδημά του – μειωμένο σωρευτικά κατά 22% τη διετία 2011-2013 – θα πρέπει να είναι κατευθυνόμενο. Επιπρόσθετα οι εν λόγω ρυθμίσεις αδιαφορούν παντελώς για την έλλειψη ρευστότητας, επιβάλλοντας μία ακόμη αρνητική παράμετρο που σχετίζεται με την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους των εμπορικών.
«Οταν ως έμποροι επιβιώσαμε 6 χρόνια ύφεσης και 4 χρόνια χωρίς τράπεζες, ποιος πιστεύει, αλήθεια, ότι φοβόμαστε τη δουλειά των 52 Κυριακών; Δεν φοβόμαστε τη δουλειά, αλλά την “αναδουλειά”. Δεν φοβόμαστε το νέο, φοβόμαστε το λάθος. Οι προσφυγές από τις γνωστές αλυσίδες, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά που θα ακολουθήσουν στο ΣτΕ είναι ήδη έτοιμες, ενώ στην επόμενη επίσκεψή της η τρόικα θα επικαλεστεί άνιση μεταχείριση, θα άρει όλους τους περιορισμούς υπέρ των μικρομεσαίων, διευκολύνοντας έτσι την πολυπόθητη συγκέντρωση του εμπορίου στα χέρια των δανειστών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.
Αναφορικά με τις δύο γενικές μελέτες του ΟΟΣΑ, που επικαλείται το ΥΠΑΑΝ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε ότι αναφέρονται στην ελληνική περίπτωση, ειδικά ως προς την αγορά εργασίας, στην οποία αν και έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, λόγω ύφεσης, τα αποτελέσματα ήταν αντίστροφα. Οσο για τις 30.000 νέες θέσεις εργασίας, δεν θα δημιουργηθούν από την κυριακάτικη λειτουργία, αλλά μόνο εάν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε τουλάχιστον το 10% των 278.000 εμπορικών επιχειρήσεων να προσλάβει έστω από έναν άνεργο.
Επίσης, η δήθεν εξοικονόμηση των καταναλωτών με το ποσό των 309 εκατ. που προτάσσεται ως επιχείρημα, αφορά, στην ουσία, στις τιμές των τροφίμων στον κλάδο των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων (super markets) που υποτίθεται θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές. «Η τελική μάχη της Κυριακής αργίας, όπως ήταν αναμενόμενο, θα δοθεί στην ελληνική Βουλή. Τίποτε δεν είναι γραμμένο σε πέτρα και πολλά μπορούν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή εάν καταφέρουμε να μεταπείσουμε τους βουλευτές με κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι οι 52 Κυριακές δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αφού εν τέλει μόνον οι 7 συνιστούν μνημονιακό προαπαιτούμενο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η εν λόγω ρύθμιση περάσει, θα διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση με τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων, τους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας», ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Η ΓΣΕΒΕΕ
Για πολλαπλές συνέπειες τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για τις θέσεις εργασίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η συνομοσπονδία υπολογίζει ότι θα χαθούν περί τις 195.000 θέσεις απασχόλησης (εργοδότες – αυτοαπασχολούμενοι – μισθωτοί). Σημείωσε, δε, ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων δεν θα αυξηθεί, αλλά ουσιαστικά θα μετατοπιστεί είτε από τις καθημερινές προς την Κυριακή είτε από τα μικρά καταστήματα προς τα μεγάλα υπερ- εμπορικά κέντρα.
Ο ίδιος άσκησε κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, την οποία κατηγόρησε για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τη στροφή του ΠΑΣΟΚ, καθώς, αν και λίγες ημέρες πριν ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωνε τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, την περασμένη εβδομάδα άλλαξε στάση στηρίζοντας τις επιλογές του υπουργού Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η ΓΣΕΒΕΕ θα σταθεί απέναντι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ γνωστοποίησε πως η Συνομοσπονδία βρίσκεται σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις για τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου για τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργία, ενώ θα επιχειρηθούν και προσωπικές παρεμβάσεις σε κάθε βουλευτή προκειμένου να μην ψηφιστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Η ομοσπονδία υπαλλήλων
Την κάθετη αντίθεση των εργαζομένων στο εμπόριο μετέφερε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), Μεταξία Στεκουλέα (φωτογραφία), η οποία σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της στο θέμα οδηγεί όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και την ελληνική παραγωγή στην κυριαρχία των πολυεθνικών ομίλων, με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.
ΕΕΑ: Περισσότερα τα «λουκέτα» εταιρειών
Κατηγορηματικά αντίθετο στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δηλώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΕΑ).
Oπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση – παρέμβαση για το θέμα, «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στο «λουκέτο».
Εάν μέχρι σήμερα μιλάμε για έναν άνισο αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παλεύουν να παραμείνουν ανοιχτές προσδοκώντας μία ρευστότητα η οποία -για την ώρα- μόνο στα λόγια των κυβερνώντων υπάρχει, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα μιλάμε πια καθαρά για το “θάνατο του εμποράκου”».
Επισημαίνοντας τις συνέπειες αυτής της απόφασης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω:
– Θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
– Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν σε τραγικό αδιέξοδο καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα.
– Θα ανατραπεί ο οικογενειακός και οικονομικός προϋπολογισμός για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
– Τα εισοδήματα της πλειονότητας των εμπόρων θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ωφεληθούν πραγματικά από το μέτρο.