Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση είναι δυνατή εντός του 2014, εφόσον υλοποιηθούν μια σειρά από προαπαιτούμενα, διατύπωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Allianz Group, Μίκαελ Χάιζε.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο κορυφαίος αναλυτής σημείωσε ότι «οι ενδείξεις είναι ισχυρές πως το 2013 θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό». Είπε, μάλιστα, ότι εάν ανοίξουν ουσιαστικά συγκεκριμένες αγορές και επαγγέλματα στη χώρα, το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί κατά 3 – 7%.
Ωστόσο, ο κ. Χάιζε τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων για να καταστεί υλοποιήσιμο το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, έθεσε ως πρωταρχικούς στόχους τον έλεγχο των δαπανών Υγείας, την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη δημιουργία περιουσιολογίου και την ενίσχυση της αυτοτέλειας και της επάρκειας των εισπρακτικών μηχανισμών.
Επιπλέον σημείωσε ότι, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, την πάταξη της διαφθοράς, καθώς και τον περιορισμό του διοικητικού κόστους και των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Ταυτόχρονα ο κ. Χάιζε υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης του ανοίγματος συγκεκριμένων αγορών, προϊόντων και επαγγελμάτων. «Επειδή η ζήτηση θα παραμείνει χαμηλή λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, η ανάπτυξη θα έλθει από ιδιωτικές επενδύσεις και εξαγωγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί το άνοιγμα της αγοράς εργασίας και ότι θα αρθούν τα εμπόδια σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ο Τουρισμός και το Λιανικό εμπόριο». Μάλιστα, ο κ. Heise εκτίμησε ότι το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατα 3-7% τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι διαχειρίσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το 2025 το κόστος του κρατικού δανεισμού θα κινείται με επιτόκιο 3,7% και η χώρα θα εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο κ. Χάιζε τόνισε ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να αφήσουν το ευρώ να αποτύχει και προσδιόρισε τα τρία επικρατέστερα, κατά τη γνώμη του, σενάρια.
Ως πιο πιθανό χαρακτήρισε αυτό, που περιλαμβάνει τη συνέχιση της πορείας που μέχρι σήμερα έχει χαραχθεί με σταδιακά βήματα εναρμόνισης πολιτικών, τη βήμα-βήμα ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος πέρα από μηχανισμούς κοινού ελέγχου, τη συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής ρευστότητας με διατήρηση του μηχανισμού αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ γνωστού ως ΟΜΤ (outright monetary transactions) και τη συνέχιση της σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.
Ως δεύτερο σε πιθανότητα υλοποίησης ανέλυσε το σενάριο πλήρους οικονομικής ενοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση με δημιουργία θέσης Ευρωπαίου υπουργού οικονομικών, κοινή διαχείριση χρέους με ευρωομόλογο και πλήρη τραπεζική ενοποίηση. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή δεν αποκλείεται, όπως είπε, να οδηγήσει στην απαρχή μιας οικονομικής και πολιτικής ανατροπής με ένταση της ύφεσης.
Τέλος, τις λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο διάλυσης της Ευρωζώνης, με την έξοδο κάποιων χωρών από το ευρώ και τη διαμόρφωση ενός σκληρού πυρήνα. Η εκδοχή αυτή πιθανολογεί ότι θα φέρει παγκόσμια κρίση, αντίστοιχη με αυτή που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman Brothers, ανατίμηση του ευρώ στο σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, χαμηλές αποδόσεις ομολόγων, αλλά και αποπληθωρισμό.