Μέχρι και 40% κάτω θα είναι ο μισθός περίπου 30.000 υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας του νέου ενιαίου μισθολογίου δημοσίου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του έτους.
Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα, με συμπίεση των αποδοχών των υψηλά αμειβομένων. Κερδισμένοι φαίνεται πως θα είναι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, αφού θα δουν τα λεφτά που παίρνουν στα χέρια τους να αυξάνονται έως και 15 %.
Ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ, εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο μισθολόγιο, κάνοντας λόγο για μισθολόγιο λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους, το οποίο υπολογίζεται σε 16 δισ για το 2011. Το νέο μισθολόγιο επιφέρει ανατροπή της αναλογίας μισθού επιδομάτων που σήμερα είναι 60 προς 40, καθώς και νέες περικοπές για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Τα επιδόματα που ισχύουν μέχρι σήμερα στο δημόσιο θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο ανάλογα με το κλιμάκιο, θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα. Τα επιδόματα που δεν θα πειραχτούν περιλαμβάνουν το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το επίδομα συνθηκών εργασίας και το κίνητρο απόδοσης, το οποίο θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση.
Σήμερα υψηλά επιδόματα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ λαμβάνουν μόνον 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Το 80% των υπαλλήλων αμείβεται με μισθούς που κυμαίνονται από 1000 έως 1500 ευρώ. Με βάση το νέο σενάριο ενιαίου μισθολογίου, οι αμοιβές των νεοεισερχομένων στο δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, θα διαμορφωθούν περίπου στα 1640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.