Economist: Παράλληλες πορείες σε Ελλάδα, Πορτογαλία

Τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ελληνικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης να τηρήσουν τα προγράμματα διάσωσης εν μέσω αυστηρής λιτότητας, επισημαίνει με άρθρο του το περιοδικό Economist.

 

Η κυβέρνηση Σαμαρά, αναφέρει το δημοσίευμα, χρησιμοποίησε τον «άσσο» της μείωσης του ΦΠΑ ως μέτρο της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και εν όψει της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα. Το βρετανικό περιοδικό θεωρεί, ωστόσο, πιθανό η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την τρικομματική.

 

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη στην Πορτογαλία, όπου τα δύο χρόνια αδιάλειπτης ρευστότητας οδήγησαν τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο μετά την παραίτηση δύο βασικών υπουργών της κυβέρνησης Κοέλιο.

 

Το χάσμα μεταξύ των κεντροαριστερών κυβερνώντων κομμάτων και των Σοσιαλιστών, όμως, μοιάζει αγεφύρωτο, μετά την απόρριψη της έκκλησης της Πορτογαλικής Προεδρίας για «συμφωνία εθνικής σωτήριας», αναφέρει το άρθρο.

 

Αντί για την ανάκαμψη που υποσχόταν η κυβέρνηση, η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,3% το 2014, μετά από τρία χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

 

Ως κύριος ένοχος κρίνονται οι περικοπές δημόσιων δαπανών, οι οποίες αποδεικνύονται μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονταν. Σύμφωνα με τον Economist, το συμπέρασμα αυτό δεν βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στις οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

 

Ούτε συνάδει με τις ελπίδες των Βρυξελλών ότι η Πορτογαλία θα συμπορευτεί μάλλον με την Ιρλανδία παρά με την Ελλάδα στο δρόμο προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. «Προς το παρόν, καμία από τις δύο χώρες δεν μοιάζει έτοιμη να αποφοιτήσει», καταλήγει το περιοδικό.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ