Αύξηση της χρηματοδότησης του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» ζητά το ΥΠΕΚΑ

Την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» κατά 270 εκατομμύρια ευρώ, ζητά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη.

 

Η αύξηση, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστεί η υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου έως την άνοιξη 2014 και να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές πριν το τέλος 2014. Μέσω του προγράμματος ενισχύονται, όπως είναι γνωστό, νοικοκυριά για να κάνουν επενδύσεις ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών με αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης, αντικατάσταση των κουφωμάτων κ.α.

 

Όπως τονίζει ο κ.Μανιάτης στην επιστολή του, «είναι αναγκαία η εξεύρεση πρόσθετων πόρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, δεδομένης της χρησιμότητας του Προγράμματος στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, και της θετικής επίπτωσης του στις δραστηριότητες παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της απασχόλησης με περίπου 10.400 θέσεις εργασίας».

 

Επίσης, απορρίπτει τις αιτιάσεις περί γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στο Πρόγραμμα, υποστηρίζοντας δεν πρέπει να γίνει αλλαγή του Οδηγού υλοποίησης του Προγράμματος σε software τραπεζών και ενημερώσεις επιμέρους συντελεστών, γιατί μόνο καθυστερήσεις θα επιφέρει χωρίς κανένα απολύτως κέρδος.

 

Την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης στο πρόγραμμα έχει ζητήσει, υπενθυμίζεται, το υπουργείο Ανάπτυξης που έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ. Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία όπως ανακοινώθηκε συμφωνεί ότι υπάρχουν περιθώρια για απλουστεύσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει ήδη αυξηθεί πρόσφατα κατά 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον αιτήσεις χρηματοδότησης στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου και διαμορφώνεται συνολικά στα 470 εκατ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 130 εκατ. που είναι η συμμετοχή των τραπεζών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Μανιάτη: -Με τα 600 εκατ. ευρώ μπορούν συνολικά να εξυπηρετηθούν περίπου 60.000 έργα. -Έχουν υποβληθεί περί τις 140.000 αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Πάνω από 65.560 πολίτες έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ άλλοι 8.000 βρίσκονται στο στάδιο λήψης προέγκρισης δανείου. Έχουν εκδοθεί 50.000 πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο δικαιολογητικό για την αίτηση) και άλλα 5.500 βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Επίσης 31.000 αιτήσεις έχουν ήδη υπαχθεί και άλλες 13.000 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες. Τέλος, 12.000 έργα έχουν εκταμιευθεί πλήρως και 14.000 έχουν λάβει προκαταβολή.

 

Ο υπουργός ΠΕΚΑ επιρρίπτει ευθύνες στις τράπεζες και επισημαίνει ότι «ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις αιτήσεις των πολιτών με την ταχύτητα που απαιτούν οι συνθήκες της αγοράς προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία καθώς και η ανάγκη στήριξης της οικοδομής ως βασικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε δράσεις πολλαπλών θετικών επιπτώσεων σε ζητήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και σε ζητήματα χρησιμοποίησης πρώτων υλών που σε ποσοστό άνω του 70% παράγονται από ελληνικές βιομηχανίες-βιοτεχνίες».

 

Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν αντίστοιχες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και στη νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ