«Αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους, θα είμαστε αλληλέγγυοι»

«Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει τη δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι.

 

Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συζήτηση που είχε με πέντε επιχειρηματίες, μέλη της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην Γερμανία (Τόμας Μπάουερ, Μάνφρεντ Φουκς, Έντβιν Κολ, Φρανκ Στράουμπ και Άντον Βέρχαν), την οποία μεταφέρει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

 

Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι «σε μεγάλο βαθμό σωστή», λέει ο κ. Στράουμπ, αλλά συνεχίζει:

 

«Αυτοί οι Έλληνες, όμως! Ο Σόιμπλε δεν είναι κανένας υπομονετικός άνθρωπος, αλλά με την Ελλάδα έχει όλη την υπομονή του κόσμου. Η μέθοδός του είναι: καρότο (βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νεανική ανεργία) και μαστίγιο (μέτρα λιτότητας)», για να απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι «αν δεν μειώσουμε γρήγορα τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη, θα χάσουμε ως κράτη και ως κυβερνήσεις την υποστήριξη των πολιτών μας».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάουερ, ο οποίος είναι και ταμίας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), υποστηρίζει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί το σωστό μείγμα «ανάμεσα στην απίστευτη πίεση, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί στους Έλληνες μία ευκαιρία».

 

Όλοι οι παριστάμενοι επιχειρηματίες έχουν εμπειρίες από την Ελλάδα, κατά βάση αρνητικές.

 

Ο κ. Κολ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες, καθώς συναλλάσσεται μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια και εκφράζει τον εκνευρισμό του για την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

 

«Γιατί δεν αξιοποιείται το CD, ακόμα και αν πρέπει να ασκηθεί πίεση από τον ΟΟΣΑ;», αναρωτιέται ο κ. Κολ και σημειώνει ότι υπάρχει και ρήγμα στην ελληνική κοινωνία, στην οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

 

Ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «η δημιουργία μίας λειτουργικής κατά τα κοινά πρότυπα φορολογικής διοίκησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα φέρει εις πέρας» και προσθέτει ότι η κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα «από ορισμένες απόψεις είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αλλού».

 

Ο γερμανός υπουργός αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά διευκρινίζει ότι η αιτία δεν εντοπίζεται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά στο γεγονός ότι οι ελίτ της χώρας επί δεκαετίες απέτυχαν.

 

«Η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου να ανακαλύψει τον εαυτό της και σε αυτό μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, όμως τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει την δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της ΕΕ, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», δηλώνει.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ