Οι ανατροπές που φέρνει το νέο μνημόνιο

Σαρωτικές παρεμβάσεις φέρνει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

 

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει τη διατήρηση του φόρου αλληλεγγύης ως το 2016 (με εισφορά 1% ως 4% ανάλογα με το εισόδημα), αλλά και διατήρηση του χαρατσιού που ειπράτετται μέσω της ΔΕΗ και το 2014, σε περίπτωση που ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα το αντικαταστήσει, δεν αποδώσει τα αναμενόμενα 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Σημειώνεται μάλιστα ότι αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.

 

Όσον αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο τονίζει ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013. Ως τον Δεκέμβριο, δηλαδή, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα καλείται να παρέχει μηνιαία στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο, τον αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κινητικότητα, τις απολύσεις και όσους βρίσκονται σε πειθαρχικό έλεγχο.

 

Επιπλέον, προβλέπονται αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με μείωση των ΔΟΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα πρέπει να περιοριστούν σε 120. Ακόμη, ως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει οριστεί η ομάδα ελεγκτών που θα κάνει εκπαίδευση του προσωπικού στις εφορίες.

 

Τέλος, στην αξιολόγησή της η τρόικα επισημαίνει ορισμένες υπερβάσεις στον τομέα της υγείας και ειδικότερα από τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτό το πλαίσιο το νέο Μνημόνιο ζητά τη λήψη μέτρων για φορείς του δημοσίου που βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού.

 

Επισημαίνεται ότι για την επίλυση τέτοιου είδους ζητημάτων συμφωνήθηκε με τις ελληνικές Αρχές η λήψη 20 διορθωτικών μέτρων. Μεταξύ αυτών των μέτρων, είναι και ο προσδιορισμός οροφής δαπανών στον τομέα της υγείας. Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ