Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό κατά την περίοδο 2015 και 2016, παρά τις αντίθετες προβλέψεις από τους πιστωτές ΕΕ και ΔΝΤ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα, υποστηρίζει ότι η ύφεση θα είναι φέτος μικρότερη από ότι αναμένεται, καθώς ανακάμπτει ισχυρά ο τουριστικός κλάδος, σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της χώρας δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός και συνδέεται με την κόπωση στη λιτότητα.

 

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν το μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

 

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της ΕΕ που κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015 – 2016, εκτιμά ότι οι προβλέψεις της Ελλάδας, που θα αναθεωρηθούν το φθινόπωρο, ενδέχεται να δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο κενό.

 

«Είμαστε μπροστά από τις προβλέψεις μεσοπρόθεσμα, οπότε ας δούμε πρώτα εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, επειδή γνωρίζετε ότι αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα για το ρυθμό ανάπτυξης», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχει κενό, τότε σίγουρα δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές στις συντάξεις ή τους μισθούς ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».

 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αποφευχθεί εξ ολοκλήρου το κενό, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι είναι πιθανό και αυτό το σενάριο, σημειώνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού.

 

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τον στόχο για ύφεση 4,2% φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο, τονίζοντας ότι «τα τουριστικά έσοδα του Μαΐου είναι πολύ καλύτερα των προβλέψεων, εάν συνεχίζουμε έτσι στους επόμενους μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση φέτος θα είναι περίπου 4% και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης».

 

«Δεν θέλετε να ξέρετε τι άκουσα όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup όχι μόνο από τον κ. Σόιμπλε, αλλά επίσης από την Μαρία Φέκτερ και άλλους. Τώρα όμως, τα πράγματα είναι πολύ, πολύ καλύτερα, Τώρα έχω μόνο φίλους στο Eurogroup και ανθρώπους που εκτιμούν την τεράστια προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρνας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει λάθη, από όλες τις πλευρές.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ