Προβληματική κατάσταση των ιταλικών τραπεζών – με το σταγονόμετρο τα δάνεια
Οι ιταλικές τράπεζες είναι διστακτικές στο να δανείσουν, καθώς η ύφεση τις έχει φορτώσει με ένα βουνό κακού χρέους, υπερτονίζοντας τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Νότιας Ευρώπης.
Τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιθανόν να οδηγήσουν την Intesa Sanpaolo SpA (ISP), τη δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, σε υποχώρηση των κερδών της, σε 189 εκατ. ευρώ από 470 εκατ. πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Banca Monte dei Paschi di Siena, που διασώθηκε από το ιταλικό δημόσιο, αναμένεται να ανακοινώσει το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο απωλειών την επόμενη εβδομάδα.
Η Intensa είναι ανάμεσα στις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης που αναφέρουν μείωση της κερδοφορίας τους. Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η κρίση χρέους που έχει καταστρέψει τις οικονομίες της περιοχής, αναγκάζοντας τις εταιρείες να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία και να περιορίσουν το δανεισμό τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Η Standard’s & Poor’s, υποβάθμισε 18 ιταλικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το αναμενόμενο. Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ισπανία, σημείωσε η Moody’s.
Η Ιταλία έχει βυθιστεί στην χειρότερη ύφεση της τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αγωνίζονται να ξεπληρώσουν τα χρέη και να βρουν νέες γραμμές χρηματοδότησης. Ο υπουργός οικονομικών Fabrizio Saccomanni, δήλωσε πριν 2 εβδομάδες ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν αρκετές πιστώσεις, για να βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του προέδρου Francois Hollande καλεί σε αύξηση της ρευστότητας για να σταματήσει πιο γρήγορα η ύφεση , ενώ στην Ισπανία, που διέσωσε το τραπεζικό της σύστημα πέρυσι, ο υπουργός οικονομικών Luis de Guindos ανέφερε, ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους για μείωση της παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 22% το Μάϊο στα 135,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ένωση ιταλικών τραπεζών. Επίσης, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης, ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα από το ιταλικό τραπεζικό σύστημα υποχώρησε κατά 3,3% τον Ιούνιο στα 1,6 τρισ. ευρώ.
Οι τράπεζες ήταν πιο διστακτικές να δανείσουν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω των αρνητικών προοπτικών σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα και του μεγαλύτερου πιστωτικού κινδύνου, σημείωσε η Τράπεζα της Ιταλίας. Οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, υποχρεώνουν επίσης τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν τους κινδύνους , να περικόψουν το δανεισμό και να δεσμεύσουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τα επισφαλή δάνεια.
Οι ρυθμιστικές Αρχές ρίχνουν πλέον ιδιαίτερο βάρος στη μόχλευση, πέρα από τα βασισμένα σε αναλύσεις κινδύνου κεφαλαιακά μέτρα, για να διασφαλίσουν ότι η τραπεζική κατάρρευση που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν θα επαναληφθεί. Η ΕΚΤ που θα αναλάβει την επίβλεψη του τραπεζικού τομέα από το νέα χρονιά, θα διενεργήσει ελέγχους ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού που μπορεί να οδηγήσει σε εγγραφή νέων επισφαλειών και νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, υπέβαλλε σε εκτεταμένους ελέγχους σε οχτώ τράπεζες τον περασμένο χρόνο, για να ρίξει μια προσεκτική ματιά στα βιβλία τους, καθώς η ύφεση αυξάνει τα κόκκινα δάνεια.
Η Τράπεζα της Ιταλίας, υποστηρίζει ότι οι πιστωτές πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαια τους πουλώντας μη στρατηγικά στοιχεία του ενεργητικού τους, μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη, τα μερίσματα και τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Στο τέταρτο τρίμηνο, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή, επέβαλε στις τράπεζες να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις , αφού οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υποχώρησαν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι η Standard’s & Poor’s υποβάθμισε 18 ιταλικές τράπεζες πριν μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Banco Popolare Sc(BP) και Unione di Balanche Italiane SCPA, διαβλέποντας αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους.