Με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη συναντήθηκαν τα μέλη της τρόικας. Η συνάντηση έχει σαν φόντο τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις αλλά και στο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ισοτιμία» η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιβολή παγώματος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2014, καθώς και της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, σε περίπτωση δεν «περπατήσει» ο νόμος Κατσέλη για τον οποίο έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις η Τρόικα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα στηρίζεται στο άρθρο 106 του Συντάγματος «περί προστασίας της Εθνικής Οικονομίας», με το οποίο ουσιαστικά θα νομοθετεί κάθετα τα αρχικά συμφωνηθέντα με τους εκπροσώπους της Τρόικας που προέβλεπαν:
Επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, έναντι των κλαδικών, πάγωμα των μισθών για 3 χρόνια (2011-2014), καθώς και απόκλιση των μισθών από τα προβλεπόμενα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (740 ευρώ).
Ανάλογη περίπτωση είχε συμβεί και το 1985 όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, στο πλαίσιο των «σταθεροποιητικών μέτρων της οικονομίας», «πάγωσε» τις αυξήσεις των μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ.
Στην συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τους εκπροσώπους της Τρόικας η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αναμένεται να υποστηρίξει ότι ο νόμος θα έχει αποτέλεσμα, καθώς πάνω από 1.800 επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο ΣΕΠΕ όπου ζητούν επιπλέον ενημέρωση και διευκρινήσεις για τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος.
Επίσης η υπουργός θα τονίσει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμένουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ για μια ακόμη φορά θα επισημάνει ότι στη χώρα μας η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αφορά επιχειρήσεις έως 50 εργαζόμενους όπου εκεί «είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση όπου συνάπτονται μισθοί ακόμα και με ατομικές συμφωνίες πράγμα που είναι παράνομο».
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η ΝΕΟΓΑΛ υπέβαλε πρόταση για μείωση μισθών της τάξης του 9%, αλλά αναγκάστηκε να «κάνει πίσω» από τις αντιδράσεις που συνάντησε στην Δράμα από την τοπική κοινωνία και συμφώνησε με τους εργαζόμενους μηδενικές αυξήσεις για τα επόμενα χρόνια.
Ανάλογη είναι και η πρόθεση της επιχείρησης ετοίμων ενδυμάτων Γιουνιον ΕΠΕ, µε έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία ζήτησε την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακήςσύμβασηςµε μείωση κατά 15% στους μισθούς, αλλά η πρόταση δεν έχει ακόμα υποβληθεί στο ΣΕΠΕ.
Να σημειωθεί ότι η στάση της κ. Κατσέλη στο θέμα των συμβάσεων είναι τελείως διαφορετική από εκείνη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο ΚΤΕ οικονομίας του ΠΑΣΟΚ ανέφερεότι με την τρόικα θα εξετασθεί η πορεία εφαρμογής του νόμου για τις συμβάσεις και τα μέτρα για το διάστημα 2012-2014.
Να σημειωθεί ότι σε συνάντηση με πολιτικούς συντάκτες και oftherecord συζήτηση η κ. Κατσέλη υπεραμύνθηκε του νόμου που έχει κάνει για την εφαρμογή των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όμως όπως υποστήριξαν τα χαμηλόβαθμα στελέχη των δανειστών μας, ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να ρίξει το κόστος εργασίας ανα μονάδα προϊόντος τουλάχιστον κατά 10%.
Στην ίδια συζήτηση η κ. Κατσέλη τόνισε ότι εμμονή της τρόικας σε αλλαγή του νόμου για τις συμβάσεις «θα επιφέρει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση» και επεσήμανε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο καταρτίστηκε κατόπιν στενής συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και με συνεχή ενημέρωση του ιδίου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, αλλά να εφαρμοστεί ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί.
Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν οτι το επόμενο διάστημα θα υπάφρξει έκρηξη των επιχειρησιακών συμβάσεων, γεγονός που θα προκαλέσει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις- όπου δεν θα υπάρξουν ανάλογες συμβάσεις- αύξηση των πιέσεων προς το προσωπικό για την ανατροπή των ατομικών συμβάσεων με τη «σύμφωνη γνώμη» του κάθε εργαζομένου.
Ταυτόχρονα εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις στις μικρές επιχειρήσεις για σύναψη οικονομικών συμφωνιών σε ατομικό επίπεδο ανά εργαζόμενο όπως επισημαίνει στην «Ι» η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Στάβη Σαλουφάκου.