Σκληρά μέτρα και συντονισμό απαιτεί η Merkel

Επώδυνα ανταλλάγματα για τη γερμανική συμφωνία στο μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης

 

Ακόμα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας και κινήσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης απαιτεί το Βερολίνο ως αντάλλαγμα, για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις, με τις γενικές αρχές του νέου σχεδίου, να αναμένεται να παρουσιαστούν από την Angela Merkel και το Nicolas Sarkozy κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

 

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου.

 

Ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα σημεία είναι η διάσωση της Πορτογαλίας, με κάποιους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και εκείνοι του ΔΝΤ, να θέλουν, να την εντάξουν μέσα στο πακέτο. Μάλιστα, μία μικρή μερίδα αξιωματούχων προτείνει να δοθεί μία ευέλικτη γραμμή πίστωσης και στην Ισπανία.

 

Αυτά τα μέτρα, συναντούν την αντίδραση της Κομισιόν και κάποιων μέσα στη Γερμανική κυβέρνηση, που πιστεύουν ότι με το σταθερό τραπεζικό της κλάδο και το χαμηλό για τα δεδομένα της Ε.Ε. χρέος, η Πορτογαλία δεν χρειάζεται διάσωση.

 

Αντίθετα, σύμπνοια απόψεων υπάρχει πάνω στο μέγεθος του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (EFSF), με τους Ευρωπαίους να συμφωνούν ότι θα πρέπει το fund να μπορεί να δανείσει το σύνολο των κεφαλαίων του, και όχι μόνο 250 δισ. ευρώ, που ισχύει σήμερα. Το πώς θα γίνει αυτό μένει να αποφασιστεί, αλλά υπάρχουν σκέψεις να δώσουν οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ πρόσθετες εγγυήσεις, ενώ οι υπόλοιπες να συμβάλλουν με μετρητά.

 

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία θέλει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας και πιο στενό δημοσιονομικό συντονισμό στην Ε.Ε., ως αντάλλαγμα για το πακέτο – λύσεων. Μάλιστα, το γερμανικό σχέδιο για πιο αυστηρές αλλαγές στα γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πολιτικής της Ευρώπης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, βρίσκει σύμφωνες, τόσο την Κομισιόν όσο και την Ουγγαρία, που αυτή την περίοδο κρατά την προεδρία της Ε.Ε.

 

«Πολλά από αυτά, μοιάζουν με τα σχόλια, που κάναμε στη δική μας έρευνα ανάπτυξης», είπε ο Olli Rehn στους Financial Times Deutschland. Κατά την ετήσια έρευνα ανάπτυξης της Ε.Ε., που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου, αναφερόταν ότι οι χώρες μέλη πρέπει να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους, μέσω της μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών τους συστημάτων, της διόρθωσης των ανισορροπιών και της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης στο 75%.

 

Όπως και η Angela Merkel, η Κομισιόν θέλει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης, συνδέοντάς το με το προσδόκιμο ζωής.

 

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θέλουν να εισάγουν και έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και να συντονίσουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση, απέναντι στη φορολόγηση του χρηματοοικονομικού κλάδου.

 

Ο Ούγγρος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Zoltan Csefalvay, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη στηρίζει τη γερμανική πρόταση για την επιβολή φρένου χρέους σε κάθε χώρα μέλος, στο πρότυπο αυτού που εφαρμόζεται στη Γερμανία.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Rainer Bruederle, θέλει οι χώρες της Ευρωζώνης να μετρούν την ανταγωνιστικότητά τους, όχι μόνο, έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και των χαμηλού κόστους ανταγωνιστών στην Ασία. Ο Bruederle θέλει να επιβάλει πρόσθετα μέτρα στο συνολικό πακέτο λύσης, που προωθείται για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, πέραν των γερμανικών προτάσεων για στενότερο συντονισμό των οικονομικών, δημοσιονομικών και κοινωνικών πολιτικών, π.χ. το τέλος στις μισθολογικές αυξήσεις με βάση την πορεία του πληθωρισμού.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ