Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να απειλήσει τους δανειστές με μια χρεοκοπία, εκτιμά η Mefan McArdle στο Bloomberg.
Όπως επισημαίνει η κ. McArdle, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα, γιατί ενώ πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται για να πληρώσει τις οφειλές προς τους δανειστές, τουλάχιστον μπορεί να καλύψει τις δαπάνες.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες κατά 8 δισ. ευρώ ή 20% για τους πρώτους εφτά μήνες του έτους, ενώ τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί περίπου 11%, στα 30,8 δισ. ευρώ.
Ένα κενό 1,9 δισ. ευρώ συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ των εσόδων και των δαπανών, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει η κ. McArdle.
Η ίδια υπενθυμίζει πως η Wall Street Journal προβλέπει ότι η βελτίωση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία για μια νέα αναδιάρθρωση.
Ωστόσο, οι Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει και νέος γύρος ελάφρυνσης του χρέους.
Αλλά σύμφωνα με την αρθρογράφο του Bloomberg το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει μια νέα δυνατότητα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι άλλη από το να …χρεοκοπήσει.
Όσο καιρό η χώρα ήταν αναγκασμένη να δανείζεται χρήματα για να καλύπτει τις δαπάνες της, η χρεοκοπία ήταν αδύνατη.
Η άρνηση να πληρώσει τους δανειστές θα σήμαινε απλά ακόμα περισσότερη λιτότητα, καθώς θα διακόπτονταν η χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.
Αλλά αν συνεχιστεί η αύξηση των εσόδων, υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να έρθει σε καλύτερη μοίρα αποφασίζοντας να ξεγράψει τους δανειστές.
Δεδομένης της αντίδρασης στα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, η κ. McArdle περιμένει πως θα ακούσει σύντομα για ελληνική χρεοκοπία, αν οι Γερμανοί δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.