«Καμπανάκι» η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,4% το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου
Η Γαλλία είναι η χώρα που τον προβληματίζει περισσότερο και από εκείνες της περιφέρειας στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο πρόεδρος της Federal Reserve του Dallas, Richard Fisher, καθώς καθίσταται σαφές ότι το χάσμα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία ολοένα και μεγαλώνει, αφήνοντας την τελευταία να σηκώσει μόνη της το βάρος της ευρωπαϊκής ανάκαμψης.
Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Fisher δήλωσε επιφυλακτικά αισιόδοξος για την Ευρωζώνη, διαπιστώνοντας σημάδια βελτίωσης στην οικονομία της. Όμως, είπε: «Ανησυχώ περισσότερο για τη Γαλλία από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα». Και τόνισε ότι μια ισχυρή Γαλλία είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή ιστορία. «Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της οικονομίας της δεν θα πρέπει να υποτιμώνται».
Πραγματικά, οι τελευταίοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας έχει βελτιωθεί ελαφρά, ωστόσο, η απότομη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη απέχει ακόμα αρκετά. Τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE έδειξαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,4% το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του εξήλθε από την ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, με ανάπτυξη 0,2%. Και η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 0,1% για το σύνολο του έτους, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι περιμένουν μικρή συρρίκνωση.
Την ίδια στιγμή, η ανεργία στη χώρα αγγίζει το ρεκόρ του 10,4% και δημοσκόπηση δείχνει πως το 84% των Γάλλων δεν πιστεύουν στην ικανότητα του προέδρου Francois Hollande να μειώσει την ανεργία έως τα τέλη του έτους.
Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην άλλη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική. Εκεί, η οικονομία είναι τόσο σταθερή, ώστε η Fitch δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδόν τίποτα δεν κλονίζει την άριστη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ της Γερμανίας, δίνοντάς της σταθερές προοπτικές, κάτι που μοιάζει σπάνιο σήμερα, ειδικά για χώρα της Ευρώπης.
Όπως σημείωσε ο οίκος, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζει επιδόσεις καλύτερες των στόχων της σε κάποιους βασικούς δημοσιονομικούς δείκτες, παρουσιάζοντας δομικό πλεόνασμα για το 2012, για πρώτη φορά από την επανένωση.
Επιπλέον, η Fitch εκτιμά ότι το γερμανικό χρέος έχει κορυφώσει και πλέον έχει όλα τα εχέγγυα για να κινηθεί πτωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται, τα επιτόκια είναι χαμηλά και η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ευνοϊκή. Έτσι, παρότι το γερμανικό χρέος κυμαίνεται στο 81,9% του ΑΕΠ και είναι αυξημένο σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών ΑΑΑ (49%), εντούτοις, δικαιολογεί την παραμονή στην κατηγορία αυτή.
Tέλος, η Fitch εκτιμά ότι ο κίνδυνος να προκύψουν υποχρεώσεις για τη Γερμανία λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης, έχει μετριαστεί. Παρόλα αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς θα απαιτήσει περαιτέρω προσαρμογή από τις κυβερνήσεις και πρόοδο προς την τραπεζική ένωση.