Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας στα μέσα του 2014 οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα, εκτιμά σε έκθεσή της με τίτλο «Πότε θα μπορέσουν οι χώρες Μνημονίου να σταθούν στα πόδια τους» η γερμανική Commerzbank, ενώ «δε βλέπει» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν το 2015.
Όπως προκύπτει από ανάλυση της γερμανικής τράπεζας, μόνο η Ιρλανδία και υπό προϋποθέσεις η Πορτογαλία μπορεί να καταφέρουν να σταθούν σύντομα στα πόδια τους, ανακτώντας πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.
Με αφορμή τις δηλώσεις W. Schaeuble για ανάγκη νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και τις εντεινόμενες συζητήσεις για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2014, η Commerzbank παρατηρεί πως υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η υφεσιακή πορεία της Ελλάδας θα ανακοπεί το β’ εξάμηνο του έτους σε ευθυγράμμιση με τις επίσημες προβλέψεις. Ο τουρισμός ανθεί ξανά, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά τις απαιτούμενες για την εξυγίανση της χώρας μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, ακόμα και αν όλα κυλίσουν βάσει προγράμματος και δεν υπάρξουν παρεκκλίσεις, είναι σχεδόν απίθανο η Ελλάδα να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, εκτιμά η γερμανική τράπεζα εξηγώντας πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί ξανά από τις αγορές. Οι ιδιώτες επενδυτές όμως δεν είναι πρόθυμοι να δανείσουν με ανεκτό επιτόκιο μια χώρα που επί δεκαετίες συσσωρεύει χρέος το οποίο πλέον ξεπερνά το 160% του ΑΕΠ της και τα 4/5 αυτού βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα, καθώς σε περίπτωση νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις ζημιές.
«Θεωρούμε πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν οι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας παραιτούν από μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους», σημειώνει η Commerzbank, ενώ αμφισβητεί την προθυμία των πολιτικών να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα εξαιτίας του κύματος αντιδράσεων που θα πυροδοτούσε από τους φορολογούμενους των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών. Ως εκ τούτου, πιο «βολική» λύση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς είναι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αυτό που μένει να διασαφηνιστεί, ωστόσο, είναι πως θα αναχρηματοδοτηθούν τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2014 και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκονται στα «χέρια» της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την Commerzbank, το πιθανότερο είναι ο ESM να αναλάβει αυτό το χρέος κάτω από ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδα.