Τα κέρδη από εμπορική χρήση στο… μικροσκόπιο
Η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει επισήμως το Bitcoin ως νόμισμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt. Ανακοινώνοντας την επίσημη στάση της απέναντι στο ιντερνετικό νόμισμα, ουσιαστικά η γερμανική κυβέρνηση το αναγνωρίζει για νομικούς και φορολογικούς λόγους.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι βγάζουν κέρδη από την εμπορική χρήση του Bitcoin θα μπορούν να φορολογηθούν, αν και η προσωπική χρήση του νομίσματος παραμένει αφορολόγητη. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο δημιουργήθηκε στη Γερμανία η πρώτη ευρωπαϊκή πλατφόρμα για το Bitcoin, σε άμεση συνεργασία με τράπεζα που εποπτεύεται από την Financial Supervisory Authority. Ειδικότερα, η Bitcoin Deutschland GmbH συμφώνησε να συμπεριλάβει το Bitcoin στην πλατφόρμα της, σε συνεργασία με τη γερμανική ιντερνετική τράπεζα Fidor.
Σε αντίθεση με την απόφαση της Γερμανίας να αναγνωρίσει το Bitcoin ως νόμισμα, η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι οι συναλλαγές με το ιντερνετικό νόμισμα είναι παράνομες στη χώρα.
Το Bitcoin, το «εικονικό νόμισμα» που δημιουργήθηκε το 2009 από έναν προγραμματιστή γνωστό με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, δεν υπόκειται σε κανέναν κρατικό έλεγχο και δεν αφήνει πίσω του κανένα ίχνος. Η αξία του, ουσιαστικά, βασίζεται στην πίστη ανάμεσα σε όσους το αγοράζουν, καθώς το νόμισμα δεν υποστηρίζεται από καμία κεντρική αρχή και δεν εκδίδεται από καμία κεντρική τράπεζα. Θεωρητικά, όποιος έχει στην κατοχή του έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή μπορεί να γίνει miner, δηλαδή «μεταλλωρύχος» και ουσιαστικά να εκδώσει τα δικά του Bitcoins. Εγκαθιστώντας το ειδικό «μεταλλευτικό» λογισμικό, βάζει τον υπολογιστή του να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, για τα οποία κερδίζει δεκάδες Bitcoins κάθε φορά. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να αγοράσει τα Bitcoins του σε μία από τις αρκετές πλατφόρμες που πλέον προσφέρουν συναλλαγές επί του νομίσματος.