Ανοιχτό παραμένει σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
«Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης παρουσιάζει πράγματι αύξηση από 305,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 στα 321,6 δισ. τον Ιούνιο του 2013. Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας. Είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και το σημαντικότερο αντιροπείται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το ελληνικό δημόσιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από τον EFSF προς το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης».
Αναφερόμενος στη διακράτηση χρέους από τους εταίρους, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «αυτή ενισχύει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας, όπως προέκυψε και από τις αποφάσεις του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012 ως προς τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοιχτό και η χώρα οφείλει να φρενάρει ριζικά την αυξητική δυναμική και να αντιστρέψει την τάση, τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.