Η «κυριότητα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ελληνικών αρχών, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Olli Rehn, Simon O΄Connor.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί «πολύ σημαντικό κομμάτι στις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τη Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε πως «η κυριότητα του προγράμματος είναι και πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες, θα συζητηθεί η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Ταμείου.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η τρόικα θα προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, μέσω του οποίου ξένοι managers θα διαχειρίζονται τις πωλήσεις της δημόσιας ελληνικής περιουσίας.
Ο κ. O΄Connor δεν διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας πρότασης αλλά σημείωσε πως ούτε η Κομισιόν αλλά ούτε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχουν λάβει απόφαση για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Στην ουσία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού διαχείρισης της ελληνικής περιουσίας σε δύο επίπεδα, με την κυριότητα του Ταμείου να παραμένει σε ελληνικά «χέρια» και την παράλληλη δημιουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης στο εξωτερικό.
Reuters: Σε εταιρεία συμμετοχών ακίνητα του ελληνικού δημοσίου
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδα θα πιέσουν την Αθήνα τον επόμενο μήνα να μεταφέρει κρατικά περιουσιακά στοιχεία από την αγορά ακινήτων σε μια εταιρεία συμμετοχών (holding) η οποία θα είναι υπό τη διαχείριση της Ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα παρουσιαστεί από την τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, θα προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας εκτός της Ελλάδας, η οποία θα διοικείται από ξένους εμπειρογνώμονες.
Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνιο, αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση με την Ελλάδα η οποία θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα και νέα βοήθεια και έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Reuters.
Η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να ξεπεράσει τα εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία τα οποία έχουν υπονομεύσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα διασφαλίσει επίσης ότι τα χρήματα που θα αντληθούν θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος, σημειώνει το πρακτορείο.
“Το κύριο σημείο θα είναι να μεγιστοποιήσει την αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα καθιστώντας τα στοιχεία αυτά πιο ελκυστικά για τους επενδυτές”, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει συζητηθεί στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
“Το όφελος των ιδιωτικοποιήσεων είναι να δημιουργηθούν πόροι για την Ελλάδα ώστε να βοηθηθεί η ευρύτερη ανάπτυξη και η κυβέρνηση να εξοφλήσει ταχύτερα το χρέος της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ταμείου, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Η ιδέα να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο είχε αναφερθεί ήδη από το 2011 από το Reuters, όταν η Φιλανδία είχε υποστηρίξει την ιδέα.
Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η εταιρεία holding θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγων που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία (asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
“Είναι υπό συζήτηση να έχει έδρα η εταιρεία holding το Λουξεμβούργο επειδή θα είναι πιο εύκολο να διοικείται από εκεί. Θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση”, δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα έχει ελέγξει 81.000 ακίνητα για πιθανή πώληση με εκτιμώμενη αξία έως 28 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα προτείνει μέχρι το τέλος του έτους ένα σχέδιο για την προετοιμασία των ακινήτων αυτών σε τιτλοποιήσεις για απευθείας ιδιωτικοποίηση.
Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την πρόταση να μετακινηθεί στο εξωτερικό ο έλεγχος κρατικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα, όπως αναφέρει το πρακτορείο.