Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα μπορούσε να επηρεαστεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο από την τάση των επενδυτών να προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, δήλωσε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
“Η Ευρώπη δεν θεωρείται πλέον η προβληματική περιοχή”, δήλωσε ο Ewald Nowotny μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο το sell-off στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.
“Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολλές από τις αναδυόμενες αγορές αποτελούν επίσης σημαντικούς πελάτες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις”, δήλωσε. “Κάθε αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας έχει αντίκτυπο, ιδίως στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό [στην Ευρωζώνη]”.
Σαν παράδειγμα, ο Nowotny επικαλέστηκε την περίπτωση της Πορτογαλίας. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η Ευρωζώνη έχει βγει από την ύφεση με μια ανοδική τάση για την οικονομία της Πορτογαλίας. Ωστόσο στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση για παράδειγμα στη Βραζιλία στο επίπεδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυτό σίγουρα θα έχει αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές της Πορτογαλίας προς τη χώρα, σημείωσε.
Νομίσματα όπως η ινδική ρουπία, η ρουπία Ινδονησίας και η τουρκική λίρα έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα καθώς οι επενδυτές προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και στρέφονται στην ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου, του ευρώ και του ελβετικού φράγκου. Η έξοδος των επενδυτών έρχεται σαν αντίδραση στην εκτίμηση ότι η αμερικανική Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα επηρεαστούν σοβαρά από μια τέτοια κίνηση.
Το άμεσο αποτέλεσμα από το sell off είναι οι χρηματοδοτικές συνθήκες στις χώρες της Ευρωζώνης να έχουν βελτιωθεί, ακόμα και για τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μια νέα εξέλιξη και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες.
Σημείωσε επίσης ότι η αμερικανική Federal Reserve δεν είναι η μόνη τράπεζα που δίνει guidance για τις μελλοντικές της κινήσεις. Αυτό το κάνει πλέον και η ΕΚΤ. Ο Nowotny δήλωσε ότι το guidance της ΕΚΤ είναι ένα σήμα στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια της όσο οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σταθεροποιημένες.
Όσον αφορά τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών ο Nowotny διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίζει επίσης τη σταθερότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι που αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο Nowotny δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται “σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές”. Σχολιάζοντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας δήλωσε: “Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, όταν υπάρχει η διοικητική ικανότητα, μπορεί κανείς να κάνει κάτι εκεί [στην Ελλάδα]. Δεν ισχύει ότι είναι μια χαμένη υπόθεση”.