Ως καταδυόμενες αγορές χαρακτήρισε τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης ο πρόεδρος του ΔΣ της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ.
«Η αρχή της αλληλεγγύης προτιμήθηκε έναντι της ιδίας ευθύνης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη» υποστήριξε ο Βέμπερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η σημερινή πολιτική δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση και τάχθηκε κατά του ενδεχομένου ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Η ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δεν μπορεί να συνίσταται στη διαρκή στήριξη των χωρών, επισήμανε ο κ. Βέμπερ, μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» στο περιθώριο της ετήσιας «Ημερίδας των Τραπεζών» που διοργάνωσε χθες και σήμερα η εφημερίδα στη Φρανκφούρτη.
«Βλέπω τεράστιες προκλήσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Σε αυτές τις χώρες δεν προχωρήσαμε όσο είχαμε φανταστεί τον Μάιο του 2010, με τις πρώτες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και χαρακτήρισε τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης «καταδυόμενες» αγορές, αλλά διευκρίνισε ότι «η επανεθνικοποίηση θα ήταν το λάθος δίδαγμα από την κρίση της Ευρωζώνης».
Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2011 από την θέση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επειδή διαφωνούσε με την πολιτική της ΕΚΤ, ανέφερε ακόμη ότι το ευρώ ήταν απαραίτητο προκειμένου η Ευρωζώνη να παραμείνει ανταγωνιστική και πρόσθεσε ότι για να σταθεροποιηθεί το νόμισμα είναι απαραίτητη η καθοδήγηση και η υπευθυνότητα της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί ενός δεύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι η αναδιάρθρωση θα κλόνιζε μόνιμα την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών και θα ανέκοπτε τη χώρα για πολλά χρόνια από τις αγορές κεφαλαίων.