Πεντακόσια εμπόδια που «φρενάρουν» την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού εντοπίζει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση του για την Ελλάδα στην οποία μελετά τους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, των οικοδομικών υλικών και του λιανεμπορίου.
Πρόκειται για υπουργικές αποφάσεις, νόμους, προεδρικά διατάγματα κά, τα οποία ο Οργανισμός συγκέντρωσε και κατέγραψε με στόχο να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση κατάλληλες λύσεις.
Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει την «εργαλειοθήκη» για την επόμενη θεσμική αναδιοργάνωση της αγοράς από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η «εργαλειοθήκη» (toolkit) του ΟΟΣΑ ουσιαστικά χαρτογραφεί κατ’ αρχήν τα προβλήματα και θα αξιολογήσει τις υπερβολικές προστατευτικές ρυθμίσεις, όπως περιορισμοί στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, φραγμοί εισόδου και εξόδου από ένα κλάδο, ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά, κανόνες που επιβάλλουν βιομηχανικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, ρυθμίσεις περί ανωτάτων και κατωτάτων τιμών και τα λοιπά.
Την έκθεση του ΟΟΣΑ, μαζί με τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η επανεκκίνηση των οδικών έργων και η ρευστότητα, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε την Τρίτη το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράϊχενμπαχ.
Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της Task Force αναφερόμενος στο θέμα των αυτοκινητόδρομων σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, «γίνονται τα τελικά βήματα και σύντομα οι σχετικές συμβάσεις θα μπορούν να πάνε στη Βουλή για κύρωση» είπε.
Όπως τόνισε η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων θα συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία 1-2% του ΑΕΠ τον χρόνο, ενώ θα συμβάλλει και στην απασχόληση.
Σημείωσε μάλιστα, την παρουσία στις Βρυξέλλες του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδή, ο οποίος έχει επαφές με τους αρμόδιους Επιτρόπους για το θέμα αυτό.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Task Force ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε ποια θα είναι τα πρώτα στοιχεία από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από τις τράπεζες.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2013 θα είναι τελευταία δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται αποτελούν τη βάση για να μπει η χώρα σε δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Όπως τόνισε, «έχουμε κάνει τα ¾ της διαδρομής και πλέον κάνουμε τα τελευταία χιλιόμετρα, ώστε οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών να μην πάνε χαμένες».
Σημείωσε δε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των καρτέλ και η λειτουργία του ανταγωνισμού, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να γίνει πιο φιλική στις επενδύσεις αλλά και στις εξαγωγές για να έχουμε όπως είπε πιο εξωστρεφή οικονομία.