Το πράσινο φως έδωσαν οι ευρωβουλευτές στο νέο σύστημα εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος το οποίο θα φέρει περίπου 150 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Σεπτέμβριο του 2014.
Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν διατάξεις για την αύξηση της διαφάνειας και λογοδοσίας του συστήματος και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών να αναπτύξει πρακτικές εποπτείας τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι εθνικές εποπτικές αρχές.
Το σύστημα, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τα μέλη της ευρωζώνης, θα είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά οι ευρωβουλευτές πιέζοντας για ένα μοντέλο λήψης αποφάσεων που θα επιτρέπει και στα μη μέλη της ευρωζώνης να συμμετάσχουν ως ισότιμοι εταίροι.
Οι εισηγητές του ΕΚ για τα δύο νομοθετικά ψηφίσματα ήταν οι Marianne Thyssen (ΕΛΚ, Βέλγιο) και Sven Giegold (Πράσινοι, Γερμανία).
Βασικό μέλημα η διαφάνεια και η λογοδοσία
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία με τα κράτη μέλη για το νέο σύστημα εποπτείας είχε ήδη επιτευχθεί από τον Απρίλιο, οι ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έπρεπε να αποσαφηνίσουν τους τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ θα ήταν δημοκρατικά υπόλογη και διαφανής. Το νέο σύστημα εποπτείας περιλαμβάνει τη μεταφορά σημαντικών εποπτικών αρμοδιοτήτων από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωβουλευτές και τα διάφορα εθνικά κοινοβούλια ως εκ τούτου επέμειναν ότι μια τέτοια μεταφορά αρμοδιοτήτων απαιτεί και τον ανάλογο δημοκρατικό έλεγχο της νέας εποπτικής αρχής.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και τη διοργανική συμφωνία μεταξύ του ΕΚ και της ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει εκτεταμένη πρόσβαση στις πληροφορίες. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το Κοινοβούλιο θα λαμβάνει μία πλήρη και ουσιαστική καταγραφή [των συνεδριάσεων του εποπτικού συμβουλίου], κάτι που θα επιτρέπει την κατανόηση των συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολιασμένου καταλόγου με όλες τις ληφθείσες αποφάσεις. Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου θα πρέπει επίσης να εμφανίζεται τακτικά σε ακροάσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου .
Το ΕΚ θα έχει από κοινού με το Συμβούλιο την εξουσία να εγκρίνει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου, καθώς και να ζητά την απομάκρυνσή τους. Θα μπορεί επίσης να διεξάγει έρευνες για τυχόν λάθη από τον επιβλέποντα. Τέλος, οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να αμφισβητούν και να θέτουν ερωτήματα στον επιβλέποντα εγγράφως και να λαμβάνουν ταχείες απαντήσεις επί των ερωτημάτων τους.
Άλλοι βασικοί τομείς στους οποίους το Κοινοβούλιο προώθησε αλλαγές στην εν λόγω νομοθεσία είναι οι εξής:
• ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων
• βελτίωση της πρόσβασης της εποπτικής αρχής των τραπεζών σε έγγραφα
• ελκυστικοί όροι συμμετοχής για τα μη μέλη της ευρωζώνης
• αυστηρός διαχωρισμός του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ των τομέων της νομισματικής πολιτικής και της εποπτείας, ώστε να διασφαλίζεται η λογοδοσία του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ
• ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε σχέση με την ΕΚΤ, καθώς επίσης και βελτίωση των ικανοτήτων της να διενεργεί ασκήσεις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων, τα γνωστά σε όλους stress tests, και να λαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες.