Την εκτίμηση ότι η κρίση του ευρώ «πλησιάζει στο τέλος της» διατυπώνει ο επιχειρηματίας-χρηματιστής Τζόρτζ Σόρος σε άρθρο του που δημοσιεύει η ευρείας κυκλοφορίας γαλλόφωνη εφημερίδα Λε Σουάρ.
Ο Τζ. Σόρος στο άρθρο του με βασικό τίτλο «Ευρώ: η πίεση μειώνεται» διαβεβαιώνει ότι «υπάρχει πλέον η θέληση να προστεθεί ένας αναγκαίος κρίκος, δηλαδή μία κοινή δημοσιονομική πολιτική ή η κοινή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών». Ο Αμερικάνος επιχειρηματίας αναφέρει ακόμη στο άρθρο του ότι μετά από μια εφιαλτική χρονιά, το 2010, όπου λίγο έλειψε να καταστραφεί, την άνοιξη, το ενιαίο νόμισμα, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν νηνεμία από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με τον Τζ. Σόρος, διαπιστώνεται ότι διάφορες εκδόσεις ομολόγων, ιδιαίτερα στην Πορτογαλία και την Ισπανία, συνέβαλαν στην επιστροφή της ηρεμίας, όπως και η βελτίωση πολλών οικονομικών δεικτών, ειδικά στη Γερμανία.
Όπως υποστηρίζει ακόμη ο Τζ. Σόρος, «οι Ευρωπαίοι σήκωσαν τα μανίκια: Μετά την επείγουσα δημιουργία του Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Στήριξης της Ευρωζώνης το Μάιο, εργάζονται, εδώ και πολλές εβδομάδες, στην σταθεροποίησή του με πιο πειθαρχημένες εθνικές πολιτικές».
Agence Europe: «Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι πλέον πραγματικότητα»
«Κεκτημένη» θεωρεί πλέον το κοινοτικό δελτίο «Agence Europe» τη γένεση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα που έχει τίτλο «Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι πλέον πραγματικότητα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σύνοδος Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου σήμανε την απαρχή της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ δεδομένου ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαι, δήλωσε ότι στις 24 και 25 Μαρτίου 2011 θα το ανακοινώσει επίσημα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι το σχέδιό της για τη δημιουργία ενός Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας είναι ανοιχτό για διαβούλευση.
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη αναφορά στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ισπανίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι κ. Παπανδρέου και Θαπατέρο με τη στάση τους «έσωσαν την αξιοπρέπεια των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων».
Διαβάστε επίσης: Προβλέψεις Σόρος για κρίση του δολαρίου