Αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς Αγορές η Ανατολική Μεσόγειος
Η Ανατολική Μεσόγειος δύναται να εξελιχθεί σε ένα νέο και αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, σε παρέμβαση του στις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ημερήσια διάταξη της Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, συμπεριλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση της εξωτερικής διάστασης της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δράσεων που απαιτούνται για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014.
Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του Ευρωπαίους Υπουργούς Ενέργειας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, ειδικότερα, για την πρόοδο στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η Ανατολική Μεσόγειος, δήλωσε ο κ. Υπουργός, δύναται να εξελιχθεί σε ένα νέο και αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς Αγορές.
Αναφερόμενος στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, που σχεδιάζει η Κύπρος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να τροποποιήσει θετικά τα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα της περιοχής και να ενδυναμώσει την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Όσον αφορά στην ανταλλαγή απόψεων για τον στόχο ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας έως το 2014, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε την ανάγκη επίτευξής του σε συνάρτηση και με τη διασύνδεση όλων των απομονωμένων κρατών μελών με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας.
Εξήγησε ότι προϋπόθεση για τα πιο πάνω αποτελεί η δημιουργία και χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών, τόσο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των σχετικών κανονισμών για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές και τη Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», όσο και μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.
Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι πρόσφατα οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την πολιτική τους υποστήριξη στο έργο.
Απώτερος στόχος μας, τόνισε, είναι η μείωση του κόστους και των τιμών, καθώς και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Στο περιθώριο των εργασιών της Άτυπης Συνάντησης, ο Υπουργός Ενέργειας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, με τον οποίο συζήτησαν -μεταξύ άλλων- τους τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση των σχεδιασμών της Κύπρου σε σχέση με την εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων μέσω του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, καταλήγει η ανακοίνωση.