Υπό το άγχος να επιτευχθούν οι τρέχοντες στόχοι σχετικά με τα αναμενόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και προκειμένου να ενισχυθεί η βεβαιότητα για την εισροή στα κρατικά ταμεία των χρημάτων που έχουν προϋπολογιστεί για το επόμενο έτος (2014), οι εκπρόσωποι των δανειστών μας πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης όσων, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν προγραμματιστεί να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Μάλιστα, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, τονίζουν ότι θα πρέπει να χαλαρώσει -μέχρι ενός βαθμού- η μέχρι τώρα ασφυκτική πολιτική εποπτεία.
Οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν χθες στην τρόικα «λογιστικά» έσοδα ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, τα 712 εκατ. ευρώ θα έρθουν από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ (652 εκατ. ευρώ + 60 εκατ. ευρώ από το μέρισμα), την παραχώρηση της άδειας διαχείρισης των κρατικών λαχείων για 12 χρόνια (190 εκατ. ευρώ), την πώληση τριών από τα πέντε ακίνητα του εξωτερικού (28 εκατ. ευρώ), ενώ αν υπάρξουν σύντομα οι εγκρίσεις των ρυθμιστικών Aρχών και από την πώληση του ΔΕΣΦΑ (το τίμημα έχει κλείσει στα 400 εκατ. ευρώ), τότε το Ταμείο θα έχει επιτύχει σχεδόν απόλυτα το αναθεωρημένο στόχο του μνημονίου για έσοδα στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2013.
Η ένσταση των εκπροσώπων των δανειστών ήταν ότι δεν τηρήθηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί από την αρχή του χρόνου, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μπουν στα δημόσια ταμεία με μεγάλη καθυστέρηση. Τα 2,5 δισ. που υπολογίζονταν στην αρχή του χρόνου ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα τροφοδοτούσαν τον ειδικό λογαριασμό για το χρέος.
Η υστέρηση στα έσοδα αλλάζει έστω και οριακά το χρονοδιάγραμμα μείωσης του χρέους και -το κυριότερο- καθυστερεί πολύτιμες επενδύσεις που θα συνεισέφεραν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Στη συζήτηση στο κεφάλαιο του σχεδιασμού, οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν για περισσότερο από μία ώρα τη διοίκηση του Ταμείου να αναλύει την πορεία διαγωνισμών οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αλλά έχουν μείνει μετέωροι εδώ και περίπου 40 ημέρες, από την παραίτηση στις 18 Αυγούστου του τέως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη.
Λόγω της αδυναμίας σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου, έχουν μείνει στον αέρα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος (ΟΔΙΕ) και η επόμενη φάση για το διαγωνισμό της ΕΥΑΘ, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2012.
Βεβαίως για την ΕΥΑΘ δεν έφταιγε μόνο το «ακέφαλο» του Ταμείου. Η εξέλιξη του διαγωνισμού έπρεπε να περιμένει την ίδρυση της εποπτικής αρχής υδάτων και στη συνέχεια τη διευθέτηση των χρεών του Δημοσίου μαζί με την ΕΥΔΑΠ. Και οι δύο διαγωνισμοί είναι δύσκολο να προχωρήσουν χωρίς απόφαση του δ.σ. του Ταμείου.
Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης και σε μια σειρά από κομμάτια της ακίνητης περιουσίας, οι διαγωνισμοί των οποίων έχουν περάσει από το στάδιο της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Στο επιχείρημα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ότι όλα αυτά βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής λόγω της καθυστέρησης της κάλυψης της θέσης του προέδρου, η απάντηση των εκπροσώπων της τρόικας ήταν ξεκάθαρη: «Προχωρήστε και χωρίς πρόεδρο και φέρτε αποτελέσματα».
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των δανειστών τόνισαν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε το Ταμείο να μπορεί να λειτουργήσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στο άμεσο μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να συμπτυχθεί ο χρόνος που χρειάζονται οι εποπτικές αρχές να εγκρίνουν μια αποκρατικοποίηση, αλλά και να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των διαδικασιών μέχρι ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας να πάρει το δρόμο της αξιοποίησης.
Μάλιστα, αναφέρθηκαν εμμέσως πλην σαφώς και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά το πολιτικό έλεγχο που επιβάλλεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση μιας αποκρατικοποίησης.
Τόνισαν, τέλος, ότι η ευελιξία θα βοηθήσει σημαντικά τους επόμενους διαγωνισμούς, που θα αφορούν τα δύο μεγάλα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και τα υπόλοιπα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια. Μάλιστα, εξέφρασαν και την ικανοποίησή τους για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίησή τους μέσω της πώλησης πακέτου μετοχών.