Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συναρτά απολύτως την αλληλεγγύη της με την οικονομική φερεγγυότητα των εταίρων της στην ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή του συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα «Λ’ Εκό».
«Ανεξαρτήτως της σύνθεσης που θα έχει η μέλλουσα κυβέρνηση της Γερμανίας, δεν πιστεύω να παρακολουθήσουμε σπουδαία μεταβολή στην προσέγγιση των προβλημάτων, που έχει η ευρωζώνη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και εξήγησε: «Οπωσδήποτε υπάρχει στη Γερμανία μία ευρεία συναίνεση, η αλληλεγγύη να μην εκδηλώνεται παρά μόνον εάν οι οικονομικώς ασθενέστεροι αποδεικνύουν ότι έχουν φερεγγυότητα».
«Πιστεύω επίσης ότι, στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, η κυρία Μέρκελ είχε μια καλύτερη κατανόηση στο ότι, εάν δεν έχει ανάπτυξη η ευρωζώνη, δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην εφημερίδα.
Ωστόσο, ο τ. πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε να τοποθετηθεί στην «υποθετική περίπτωση», όπως τη χαρακτήρισε, ενός τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Το να λέμε στους Έλληνες πως ό,τι κι αν μέλλει να συμβεί, θα έχουν βοήθεια, δεν είναι ένα καλό σημάδι. Να λέμε, συμπατριώτες, ό,τι κι αν συμβεί οι Έλληνες θα είναι άφραγκοι, είναι κάτι το αντιπαραγωγικό. Πρέπει να γνωρίζουμε να σιωπούμε».
Επίσης, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ καλούμενος να σχολιάσει τα χαρακτηριστικά που κατά τον ίδιο έχει το αξίωμα του προέδρου του Eurogroupe, απάντησε ότι ο πρόεδρος του Eurogroupe «εμποδίζει την αταξία, κάνει δουλειά εξόχως λεπτομερειακή -τη δουλειά που κάνει το μυρμήγκι- στο πλαίσιο της οποίας ουδείς μπορεί να έχει κάποια ατομική ακτινοβολία».
Ο κ. Γιούνκερ αποσαφήνισε ότι είναι αφοσιωμένος στην εσωτερική πολιτική ζωή στο Λουξεμβούργο άρα, αν και έχει προτάσεις, δεν προτίθεται να θέσει μελλοντικά υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή του προέδρου της ΕΕ.