Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει την νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή σύνοδο του Διοικητικού της Συμβουλίου στο Παρίσι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης σε περίπτωση που τα επιτόκια της αγοράς φθάσουν πολύ ψηλά, λέγοντας πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να τονωθεί ξανά με μακροπρόθεσμα δάνεια, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Πάντως στη συνεδρίασή του, το ΔΣ της ΕΚΤ δεν αναμένεται να συζητήσει κάποια σημαντική μεταβολή της πολιτικής του, πολύ περισσότερο διότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, μείωσε την πίεση που δεχόταν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.
Η οικονομική εμπιστοσύνη επανακάμπτει στην ευρωπαϊκή οικονομία των 9,5 τρισεκ. δολαρίων, όμως η ανάπτυξη είναι αναιμική, δικαιολογώντας εν μέρει την δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά σημερινά τους επίπεδα ή να τα μειώσει ακόμη περισσότερο.
Η ΕΚΤ είχε κάνει την δέσμευση αυτή τον Ιούλιο για να αποκρούσει τις πιέσεις των χρηματαγορών οι οποίες περίμεναν ότι η Fed θα μείωνε τον όγκο των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει και την διαθέσιμη ρευστότητα. Αλλά έκτοτε η Fed ανέβαλε το σχέδιο αυτό. Παράλληλα η υπερβάλλουσα ρευστότητα —το επίπεδο των χρημάτων που πέραν του επιπέδου που χρειάζονται οι τράπεζες για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους δαπάνες— μειώθηκε, κάτι που δημιούργησε την προσδοκία πως η ΕΚΤ μπορεί να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα παρέχοντας μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια (ή LTRO, όπως είναι γνωστές οι χορηγήσεις της αυτού του είδους).