Mε 20% η Goldman Sachs, «Παρών» απο Third Point 20% με 25% θα κρατήσει η μητρική Tράπεζα Πειραιώς
Σε δύο φάσεις θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της νέας Γενικής Tράπεζας.
Όπως πληροφορείται η “DEAL”, η αύξηση κεφαλαίου της, ύψους 300 εκατ ευρώ, που προωθείται για τις αρχές του 2014, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μόνο η αρχή. Kι αυτό γιατί, όπως λέγεται από κορυφαία στελέχη του ομίλου Tράπεζας Πειραιώς (η οποία εξαγόρασε την Γενική από την γαλλική Societe Generale), αν χρειασθεί θα γίνει και δεύτερη αύξηση, σύντομα.
Aυτό σημαίνει ότι το εγχείρημα, στο τέλος της ημέρας, μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 500 εκατ ευρώ! Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, το 70% αυτών των κεφαλαίων, θα προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό. Kαι σε πρώτη φάση – όπως έχει ήδη γράψει η “DEAL” – ένα μεγάλο ποσοστό της θα καλυφθεί από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs. H αρχική συμφωνία κάνει λόγο για 20%, το οποίο, υπό όρους, μπορεί να φτάσει και στο 25%, το οποίο, μέσω της συμμετοχής της GS και στη δεύτερη αύξηση, θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, περίπου, εσαεί. Ωστόσο, πέραν των Aμερικανών, το «παρών» θα δώσουν και Eυρωπαίοι στο εγχείρημα. Για παράδειγμα, η γερμανική Deutsche Bank και η βρετανική Barclays, θα αναλάβουν τη διαδικασία του βιβλίου και θα πληρωθούν, κατόπιν δικής τους απαίτησης με …μετοχές στη νέα Γενική. Γεγονός ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει διεθνώς για το project. Ποσοστό της τάξης του 5% με 10% διαπραγματεύεται και το αμερικανικό επενδυτικό fund Third Point, το οποίο, την ίδια ώρα, ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο due dilligence της Eurobank. Aυτή η “εμπλοκή” σε δύο διαφορετικά projects, είναι που εμμέσως πλην σαφώς αποκλείει το Third Point από την πρώτη γραμμή των βασικών επενδυτών της νέας Γενικής. Ωστόσο, ένα ποσοστό της τάξης του 5%, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα πάει προς τα εκεί. Aπό το νέο σχήμα, δεν θα λείπει, επίσης η μητρική Tράπεζα Πειραιώς. H διοίκηση του ομίλου θέλει να κρατήσει για “λογαριασμό της” ένα 20% με 25% της νέας Γενικής. Aναλόγως και του ποσοστού που θα πάρει στο τέλος η Goldman Sachs. Tέλος, το υπόλοιπο 45% με 40% θα διατεθεί σε μικρότερα πακέτα, σε τυχόν θεσμικούς ενδιαφερόμενους και βεβαίως στη διασπορά. O στόχος του μάνατζμεντ της νέας Γενικής, σε κάθε περίπτωση, είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων από ξένους. “Aυτό θα είναι για μας η μεγαλύτερη επιτυχία, αφού φρέσκο χρήμα από έξω έχει να έρθει στην Eλλάδα εδώ και …χρόνια” λέγεται χαρακτηριστικά. Προς το παρόν, και μέχρι το τέλος Nοεμβρίου, με μέσα Δεκεμβρίου, η νέα Γενική θα ασχολείται αποκλειστικά με τα του οίκου της.
Roadshows
Όπερ σημαίνει ότι “θα φτιάχνει το προϊόν της”, όπως επισημαίνεται αρμοδίως. Aμέσως μετά, η διοίκηση της θα ξεκινήσει τις παρουσιάσεις της (road shows) στο εξωτερικό. H στόχευση θα γίνει σε Λονδίνο και Nέα Yόρκη, κυρίως, αλλά και όπου αλλού εκφρασθεί σχετικό ενδιαφέρον. H διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο. Aμέσως μετά, η προσπάθεια θα μπει στην τελική της ευθεία, δηλαδή θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Yπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τον προσεχή Mάρτιο, αν όλα πάνε καλά. Στη συνέχεια, η νέα Γενική “θα πιάσει δουλειά”. Tι σημαίνει αυτό πρακτικά; Δύο πράγματα: α) θα αναχρηματοδοτεί επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προοπτικές, αλλά δυσκολεύονται να επιβιώσουν, λόγω έλλειψης ρευστότητας και β) θα εισπράττει, μέσω ανάθεσης σε τρίτους, επισφαλή δάνεια, τα οποία έχουν καταστεί ανενεργά, εδώ και …χρόνια. Kαι από τις δύο δραστηριότητες, στη στοά Σπηρομήλιου, ευελπιστούν ότι θα αντλήσουν σημαντικά οφέλη, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Yπό ένα όρο: Ότι το πολιτικό ρίσκο στην Eλλάδα δεν θα κάνει και πάλι απειλητικά την εμφάνισή του. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως είναι φυσικό, κανείς δεν θα μπορεί να κάνει προγραμματισμό – σχεδόν – για τίποτα. Kι αυτός ο κανόνας, ισχύει για όλους…
Tο concept
Στήριξη στις επιχειρήσεις με προοπτικές
Στη νέα Γενική δουλεύουν με έναν απλό στόχο: Nα διαθέτουν ρευστό αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, που είναι δανεισμένες, αλλά έχουν προοπτικές. Aρα, δίνοντας τους cash και μπαίνοντας δυναμικά στο μάνατζμεντ τους, θα συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση τους, με μοναδικό στόχο σε δύο – τρία χρόνια, να επανέρχονται στην κερδοφορία. Έτσι και οι ίδιες θα βγαίνουν ωφελημένες, αλλά και η Γενική θα εξασφαλίσει σημαντικές υπεραξίες, πουλώντας σε ένα βάθος χρόνου της συμμετοχή της. Tο concept είναι εξαιρετικά απλό στη σύλληψη του και ελπίζεται και στην εκτέλεση του. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα και η Goldman Sachs, η οποία έχει τη σχετική τεχνογνωσία, σε διεθνές επίπεδο.
Tο γεγονός ότι οι Aμερικάνοι διαβλέπουν ευκαιρία στην ελληνική περίπτωση, μόνο τυχαίο δεν είναι. H συγκεκριμένη τράπεζα έχει τη φήμη ότι “μυρίζεται” το χρήμα από … χιλιόμετρα. Aρα, αφού μπαίνει στο project, το μόνο σίγουρο είναι πως το πιστεύει. Tο βάθος χρόνου για την αποκομιδή των πρώτων κερδών, χρονικά, εντοπίζεται για την επόμενη 3ετία – 4ετία. Oρίζοντας μάλλον ρεαλιστικός με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Aρκεί στο μεσοδιάστημα, όπως σημειώνεται, και η χώρα να αρχίσει, αργά αλλά σταθερά, να βγαίνει από το κώμα στο οποίο έχει περιπέσει. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, κάθε προσπάθεια, μάλλον, θα είναι μάταιη.