Σε τρεις σταθμούς από τον Νοέμβριο μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο θα κριθούν όλα για την οικονομία. Από τον χρόνο της παραμονής στο μνημόνιο, μέχρι τα βάρη των επόμενων γενεών.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους δανειστές, για την έκδοση ομολόγου διάρκειας 50 ετών, το οποίο θα αντικαταστήσει επί της ουσίας το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ ευρώ.
Με δεδομένο, δε, ότι πέρα από τη χρονική επιμήκυνση, το επιτόκιο θα παραμείνει στα επίπεδα δανεισμού του ESM, δηλαδή στα επίπεδα του EURIBOR 3μήνου, εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους, στα επόμενα κρίσιμα έτη. Σημειώνεται ότι η τελευταία ανάλογη έκδοση- αλλά 30ετούς διάρκειας- είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2008, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να πείσει (κυρίως στο εσωτερικό) ότι η ελληνική οικονομία χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών, είχε προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση ύψους 4 δισ ευρώ, με επιτόκιο 4,6%.
Η στάση των δανειστών
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει, οι δανειστές δεν είναι κατ’ αρχήν αρνητικοί σε μια τέτοια λύση, αλλά είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπουν στη τελική ευθεία τον Απρίλιο του 2014, όταν θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τη κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού “κενού”. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με την προ 24ώρου Έκθεση της S&P, μια μεγάλη επιμήκυνση του Χρέους σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου, μπορεί ακόμα και να εξαφανίσει το χρηματοδοτικό “κενό” της διετίας 2014- 2015.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι εάν απαιτηθεί, το ποσό θα είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τη βοήθεια που έχει λάβει έως τώρα, χαρακτηρίζοντας ανοησίες τα σενάρια περί “κουρέματος” του ελληνικού Χρέους. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Βερολινέζικου Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, που είναι και βασικό συμβουλευτικό όργανο της Καγκελαρίας, εκτίμησε ότι αν και το ακριβές ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για το Χρέος, θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζουν τώρα οι δανειστές, δηλαδή πάνω από 11 δισ ευρώ.