Στον πίνακα των πλούσιων χωρών η Ελλάδα
Η ελληνική κρίση των τελευταίων πέντε ετών φαίνεται ότι είχε και τα καλά της αφού μία μερίδα Ελλήνων φρόντισε να αυξήσει την περιουσία του παρά τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν οι Κυβερνήσεις που εναλλάσσονται όλο αυτό το διάστημα.
Μπορεί ως είδηση να ακουστεί απίστευτη όμως, σύμφωνα με την Credit Suisse, το άλμα του Χρηματιστηρίου βοήθησε την Ελλάδα να επιστρέψει στην κορυφαία ομάδα χωρών με βάση τον κατά κεφαλήν πλούτο.
Όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεσή της για τον παγκόσμιο πλούτο, την Global Wealth Report, εκτιμάται ότι η Ελλάδα αύξησε τον κατά κεφαλήν πλούτο της το 2013 κατά 9,9% στα 76.191,53 ευρώ, φέρνοντας την χώρα μας και πάλι πάνω από το όριο των 100.000 δολαρίων, για τις «πλούσιες» χώρες.
Κλειδί ήταν το άλμα του χρηματιστηρίου κατά 139%, το οποίο αντιστάθμισε με το παραπάνω την συνεχιζόμενη πτώση στις αξίες των ακινήτων, που στις κατοικίες έφτασε το 11%.
Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης είναι η εκτενής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, καθώς φαίνεται να τον υποτιμά σε όλες τις χώρες πλην της Μάλτας και της Κύπρου.
Συνολικά ο παγκόσμιος πλούτος έφτασε σε νέα υψηλά φέτος, καθώς υπολογίζεται στα 241 τρισ. δολάρια, αυξημένος κατά 4,9% σε σχέση με το 2012.
Κύριο χαρακτηριστικό του παραμένει η δραματική ανισότητα, καθώς ενώ ο μέσος πλούτος κατά κεφαλήν έφτασε τα 51.600 δολάρια, αλλά στην πράξη το 10% των ανθρώπων ελέγχει το 86% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός μόλις το 1%.
Οι άνθρωποι με πλούτο άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων είναι πλέον 98.700, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και 25% στην Ευρώπη.