«Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μια άφεση χρέους. Οριστικά», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν.
Συνιστά, μάλιστα, αν είναι δυνατόν, σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα υποστηρίζει επίσης ότι «ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής».
«Όσο οι χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται μία αναδιάρθρωση, οι ιδιώτες επενδυτές, τους οποίους αυτές οι χώρες χρειάζονται επειγόντως, δεν επιστρέφουν. Έτσι η κατάσταση δεν βελτιώνεται», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα.
«Για να μπορέσει μια χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ» εκτιμά ο πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «θα πρέπει να προκύψει ένα σημαντικό “κούρεμα” του χρέους».
Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν συνιστά – ει δυνατόν – σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.
«Εναπόκειται κατά κύριο λόγο στην Γερμανία και τους άλλους εταίρους να σταθμίσουν τις εναλλακτικές επιλογές με επίγνωση ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στο δρόμο προς τα εκεί είναι κρίσιμο το ερώτημα εάν αυτές οι χώρες θα αποχωρήσουν από το ευρώ ή αν θα είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να τις επιδοτούν στο διηνεκές. Την απόφαση αυτή πρέπει να την λάβει η Ευρώπη, από κοινού και γρήγορα (…) Ει δυνατόν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο να μην πάει σε αυτές τις χώρες και οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση την ευθύνη για τα χρέη».
«Δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί εάν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις»
Εν τω μεταξύ, τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa αναφέρεται σε δηλώσεις του Ρεζά Μογκαντάμ, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί εάν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της για τη μείωση του χρέους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Θα υπάρξει μία χρονική στιγμή που θα εξετασθεί. Αλλά τώρα δεν είναι η στιγμή. Θα γίνει ίσως στα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε ο Μογκαντάμ, ενώ επαίνεσε τις «τεράστιες προσπάθειες» της Ελλάδας στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης.