Την προτίμησή της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα εκφράζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της όπου τα συγκρίνει με τους αντίστοιχους πορτογαλικούς τίτλους και καταθέτει πρόβλεψη για σταθεροποίηση του ΑΕΠ το 2014.
Την ίδια ώρα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έβδομο χρόνο ύφεσης στην Ελλάδα το 2014, ενώ, περιμένει σταθεροποίηση της δραστηριότητας λόγω της απορρόφησης τεσσάρων σοκ:
– Οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ έχουν εξαφανιστεί – χάρη και στην ΕΚΤ
– Οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν προκαλέσει αξιοσημείωτη μεταβλητότητα, θα αρχίσουν να αποδίδουν
– Η λιτότητα θα επιβαρύνει λιγότερο σταδιακά την ανάπτυξη
– Το πρόβλημα με τις μηδαμινές χορηγήσεις παραμένει.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, η Πορτογαλία προηγείται της Ελλάδας στο δρόμο προς την ανάπτυξη καθώς έχει περάσει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει προχωρήσει στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αποτυπώνουν τη θετική στάση απέναντι στην Πορτογαλία, έχουν μείνει πίσω ως προς τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ο οίκος βλέπει μεγαλύτερο περιθώριο θετικότερης αντιμετώπισης της Ελλάδας από τους αναλυτές, ιδίως από τη στιγμή που οι δυο περιπτώσεις δεν απέχουν πολύ.
Παρά τα μεγάλα ρίσκα και στις δυο περιπτώσεις, η σταθεροποίηση του ΑΕΠ η/και η ήπια ανάπτυξη το 2014 είναι κάτι που δεν έχουν «χωνέψει» οι αγορές, σημειώνει. Η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι οι συμβιβασμοί μεταξύ των ξένων πιστωτών και των πολιτικών των δυο χωρών συνεχιστούν, και ως εκ τούτου, εάν δεν υπάρξουν εγχώριες «εκπλήξεις», η νέα εξωτερική βοήθεια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο οίκος επαναδιατυπώνει την μακροπρόθεσμα θετική του στάση. Συγκρίνοντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με τα αντίστοιχα πορτογαλικά, καταλήγει ότι τα πρώτα έχουν καλύτερη σχέση ρίσκου / οφέλους καθώς ενέχουν μεγαλύτερες προοπτικές στο θετικό σενάριο και περισσότερη προστασία σε ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.
Ο οίκος καταγράφει το αξιοσημείωτο ράλι και στις δυο αγορές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κάτι που καθιστά ευάλωτα για διόρθωση τόσο τα ελληνικά όσο και τα πορτογαλικά ομόλογα. Ωστόσο, συμβουλεύει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στη μακροπρόθεσμη αξία τους και στην ελκυστική σχέση ρίσκου / οφέλους.