Αυξήθηκε κατά 189% η ανεργία των νέων πτυχιούχων στη χώρα μας από το 2008 έως το 2012 (από 6,3% έφθασε στο 18,2% και η τάση παρασμένει ανοδική) σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας που έγινε από το Ινστιτούτο έρευνας ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ.
Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (26,4%) απασχολείται σε θέση εργασίας που απαιτεί χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από αυτό που κατέχει (το 5ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ).
Η έρευνα αποτελεί μια «ακτινογραφία» του εκπαιδευτικού συστήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όπως είπε ο επιστημονικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Παϊζής, στην σημερινή παρουσίαση της έρευνας, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ποσοστά μετανάστευσης των πτυχιούχων της χώρας μας.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η βάση και η κοιτίδα της διδασκαλίας των κλασσικών σπουδών πανευρωπαϊκά και να προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές σε αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια της, αντί να υποφέρει από διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ο κ. Παϊζής.
Γενικά στο συνθετικό δείκτη απασχόλησης των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Ελλάδα διατηρεί την περίοδο 2001-2010 την τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ.
Όπως αναφέρεται στην ίδια έρευνα, την δεκαετία 2001-1211 αυξήθηκε η δαπάνη των ελληνικών οικογενειών για τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών του κατά 61%, ενώ η κρατική δαπάνη ανα φοιτητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας είναι στην 26η θέση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο κ.Παϊζής με αφορμή και την νέα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΑΕΙ με αφορμή την διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων, είπε ότι στη χώρα μας υπάρχει η μικρότερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων ανα επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό και ανα φοιτητή, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τη δεκαετία 2001-2010 ο φοιτητικός πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά κατά 34,2% από 478.205 φοιτητές το 2001 σε 641.844 φοιτητές το 2010.
Παρότι η χώρα μας, κατείχε το 2004 τη 2η υψηλότερη αναλογία φοιτητών ανά άτομο ακαδημαϊκού προσωπικού (29,0 φοιτητές ανά άτομο ακαδημαϊκού προσωπικού), η αντίστοιχη αύξηση του ακαδημαϊκού προσωπικού ήταν 13,3%, το 2007 διατήρησε τη 2η θέση αλλά με μικρότερη αναλογία 26,3 φοιτητές ανά άτομο ακαδημαϊκού προσωπικού).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη μέση τιμή των χωρών της ΕΕ την ίδια περίοδο ήταν 16,3 φοιτητές ανά ακαδημαϊκού προσωπικού προσωπικό.