Η τραπεζική ένωση αλλά και το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με το Νότο να ζητά άμεσα λύση, μετά και τις τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου.
Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται επίσης η ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς της ψηφιακής οικονομίας, τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών Διαδικτύου. Στο ζήτημα δεν καταγράφεται σημαντική απόσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων.
Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος και Ισπανία θα θέσουν στη Σύνοδο το ζήτημα της μετανάστευσης, επιδιώκοντας να τεθεί σε κίνηση η συζήτηση για αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου καθώς -όπως αποδεικνύουν οι απολογισμοί των χωρίς τέλος ναυαγίων- οι χώρες αισθάνονται ότι αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος.
Στην πρόσφατη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών, το ζήτημα του ασύλου και του «Δουβλίνο ΙΙ» δεν είχε αγγιχθεί. Όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι συμφωνούν πλέον ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκή βάση, αλλά στους «28» δεν έχει ακόμη διαφανεί φόρμουλα για σημαντικές αλλαγές στο τοπίο.
Οι «28» θα ασχοληθούν επίσης εκτενώς με την πορεία προς την τραπεζική ένωση -η σύνοδος θεωρείται μία από τις πολλές κατά σειρά συναντήσεις προετοιμασίας με στόχο ένα ενιαίο πλαίσιο.
Το περίπλοκο ζήτημα εμπλέκει, σε κεντρικό ρόλο, την ΕΚΤ και στόχος είναι αρχικά η συμφωνία για αναδιαρθρώσεις τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικά η Γερμανία προσέρχεται στη Σύνοδο με τις πάγιες θέσεις της, θεωρώντας προς το παρόν αδύνατη (όπως είπε και προ ημερών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, χωρίς ενδιάμεση ανάληψη ευθύνης των κρατών.