Δεκάδες είναι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των υποβρυχίων και στο σκάνδαλο που ερευνούν οι εισαγγελίες Αθηνών και Μονάχου (Ferrostaal και ΗDW), όπως προκύπτει από την εξέλιξη της ελληνικής δικαστικής έρευνας στο οικονομικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Εκατομμύρια ευρώ είναι το αντικείμενο των επίμαχων συμβάσεων που ερευνούν οι εισαγγελείς αλλά και των χρημάτων που διακινήθηκαν και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση δύο ελληνίδων εισαγγελέων (Κυβέλου, Παπανδρέου) από τους γερμανούς συναδέλφους τους τον Νοέμβριο του 2010 στα γραφεία της Εurojust στη Χάγη, έχει φωτιστεί ο ρόλος δύο πολιτικών προσώπων, πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φέρονται να «βοήθησαν» στην ανάληψη των συμβάσεων από τη γερμανική εταιρεία, χωρίς ακόμη να έχει εντοπιστεί αν και οι δύο είχαν τα αντίστοιχα οφέλη.
Οπως επεσήμανε εισαγγελική λειτουργός μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», η έρευνα για πολιτικά πρόσωπα των οποίων τα αδικήματα έχουν παραγραφεί δεν μπορεί να γίνει από τους έλληνες δικαστές.
Τρία πάντως είναι τα πρόσωπα στα οποία έχει εντοπίσει την έρευνά του ο ΣΔΟΕ στο υπό σύνταξη πόρισμά του, το οποίο σύντομα θα παραδοθεί στην Εισαγγελία της Αθήνας. Οπως πρόσφατα αποκάλυψε το «Ποντίκι», το ένα πρόσωπο είναι δωδεκανήσιος έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος κινείται μεταξύ Λονδίνου, Ελβετίας και Ελλάδας και στον οποίο φέρεται να ανήκει η εταιρεία ΜΙΕ Ηellas ΕΠΕ ως προς τη νομική της υπόσταση, η οποία σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μοίρασε σημαντικές προμήθειες σε σχέση με τις συμβάσεις των υποβρυχίων.
Η εταιρεία αυτή μετά το 2003 αλλάζει πολύ συχνά νομική υπόσταση και φαίνεται ότι έχει σχέση με μία ακόμη κυπριακή εταιρεία, την ΜΙ Εurope Ltd., η οποία φέρεται να διακινεί τα έτη 2004-2005 με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ποσά που αγγίζουν τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Ως εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών εμφανίζονται δύο ακόμη πρόσωπα, οι Π.Α. και Α.Χ. (τα ονόματά τους στη διάθεση του «Βήματος»), οι οποίοι σύντομα επίσης θα κληθούν να καταθέσουν στην Εισαγγελία της Αθήνας μετά την παράδοση και του πορίσματος του ΣΔΟΕ.
Ο προβληματισμός των ελεγκτών όπως διατυπώνεται στο πόρισμα είναι ότι το 70% του ποσού που είναι αντικείμενο της τριμερούς σύμβασης υπουργείου Αμυνας, Ναυπηγείων και Ferrostaal αποτελεί αξία παρασχεθέντων υλικών και υπηρεσιών. Προβληματισμός υπάρχει σε τι βαθμό υπήρξαν υπερτιμολογήσεις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της γερμανικής εισαγγελίας, όπως καταγράφονται και σε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σημαντική δράση στο μοίρασμα των προμηθειών, που σύμφωνα με το περιοδικό φθάνουν τα 55 εκατ. ευρώ, έχει και η εταιρεία ΜFΙ (Μarin Force Ιnternational), η οποία ιδρύθηκε το 2004 στο Λονδίνο από τη Ferrostaal και τη ΗDW με αντικείμενο τις διεθνείς πωλήσεις των υποβρυχίων. Η ίδρυση της συγκεκριμένης εταιρείας αποδίδεται σε φορολογικούς λόγους.
Σύμφωνα με πηγή της εισαγγελίας, όλα τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν στο «Spiegel» έχουν φθάσει στα γραφεία των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος στην Αθήνα με την οδό της δικαστικής συνδρομής, έχουν ήδη καταθέσει ως μάρτυρες άνθρωποι που βοήθησαν στην αποκάλυψη κρίσιμων στοιχείων για να προχωρήσει η έρευνα και οι έλληνες εισαγγελείς βρίσκονται εν αναμονή των πορισμάτων του ΣΔΟΕ για δεκάδες πρόσωπα των οποίων έχουν ανοιχθεί οι λογαριασμοί και οι οποίοι εμπλέκονται είτε ως μεσάζοντες στην πορεία των προμηθειών είτε ως μέλη επιτροπών (και στρατιωτικοί ακόμη) που συμμετείχαν στην ανάθεση των συμβάσεων, είτε ως πρόσωπα που συμμετείχαν στη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Κρίσιμος ρόλος θεωρείται αυτός που είχαν δύο ομάδες λόμπι, οι «Τeam Α και Β». Η δεύτερη ομάδα φέρεται να έχει σχέση με πρόσωπα από τον συνδικαλιστικό χώρο, ενώ η πρώτη πιθανολογείται ότι είχε σχέση με πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες στην Ελλάδα.
Ακης εναντίον «Der Spiegel»
Το περιοδικό «Der Spiegel» εμπλέκει τον πρώην υπουργό κ. Α.Τσοχατζόπουλο, με τη φράση ότι «σύμφωνα με πρώην στέλεχος της Ferrostaal (Χερχάουν,είχε προφυλακιστεί επί τέσσερις μήνες) ο πρώην υπουργός είχε συστήσει σε έναν από αυτούς που συμμετείχαν στην “Team A” να συμμετέχει στο λόμπι που έκανε η επιτροπή»,αναφέροντας ότι πρόκειται για αρχιτέκτονα,παλαιό στέλεχος του ΠαΣοΚ.
Ο ίδιος ο κ.Τσοχατζόπουλος πάντως μιλώντας και στο «Βήμα της Κυριακής» δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού αναφέρεται το περιοδικό και ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον του αν δεν ανασκευάσει.
Διαβάστε επίσης: Βενιζέλος: Απόλυτη διαφάνεια στην αγορά των υποβρυχίων