Τη σημασία της λεγόμενης «ψηφιακής οικονομίας» ως μέσο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τόνωση της καινοτομίας και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου σημαντικές ξένες επιχειρήσεις, όπως η Samsung, η Hewlett Packard και η κινεζική ZTE, τοποθετήθηκαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, με επιτυχημένη δραστηριότητα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.
O κ.Σαμαράς επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα στα ζητήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε μία σειρά οικονομικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού τομέα.
«Δεν είναι σχέδια στα χαρτιά», ανέφερε και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες στην τόνωση οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η παραγωγή τροφίμων, η φαρμακευτική βιομηχανία κ.α.
Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής γίνεται άλλωστε σαφής αναφορά στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της καινοτομίων και των υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξης και απασχόλησης και πρέπει να αξιοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς.
«Τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης είναι ορατά, αλλά η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για αύξηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης, ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και τόνωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρείχε συγκεκριμένη καθοδήγηση για την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων.
Εξέτασε επίσης διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Προέβη σε απολογισμό της εφαρμογής των πρωτοβουλιών που δρομολογήθηκαν τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και συμφώνησε προόσθετα μέτρα. Εδωσε επίσης νέα ώθηση στη βελτίωση της νομοθεσίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποίησε εξάλλου διεξοδική συζήτηση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.
Επικεντρώθηκε ιδίως στην ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης.
Οπως αποφασίσθηκε τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά τα ζητήματα τον ∆εκέμβριο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις.