Το θαυμασμό του για εκείνους τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα «που, παρά τις φοβερά αντίξοες συνθήκες, επιμένουν στη διατήρηση των επιχειρήσεών τους» εκφράζει ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της αυτοδιοίκησης Γιοαχίμ Φούχτελ.
«Οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν θα είχαν τις ανάλογες αντοχές», προσθέτει.
Μιλώντας στην εφημερίδα Το Βήμα, ο Φούχτελ λέει πως αισθάνεται καλοδεχούμενος στην Ελλάδα και πως αισθάνεται κολακευμένος όταν τον αποκαλούν με το «ελληνοποιημένο» επώνυμό του «Φούχτουλο» ή «Φουχτουλάκη», λέγοντας πως είναι καλό να έχει κανείς φιλική μεταχείριση όταν δουλεύει για έναν κοινό σκοπό.
Ο Γερμανός υφυπουργός μιλά με καλά λόγια για τους Έλληνες λέγοντας πως από αυτούς έμαθε «πώς μπορεί να ακτινοβολεί κανείς από ευγένεια ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές».
Κάνοντας τον απολογισμό από τη σχεδόν διετή συνεργασία με την Ελλάδα, ο εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ αναφέρει πως στην αρχή έπρεπε να «καταπιεί» κάποια πράγματα λόγω του τρόπου που τον είχαν παρουσιάσει στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης. «Αυτό άλλαξε με τον καιρό. Παράδειγμα, οι πολλές προσκλήσεις που παίρνω από ελληνικές κοινότητες και οι θερμή υποδοχή που μου επιφυλάσσουν εκεί», λέει στο «Βήμα».
Ο Γιόαχιμ Φούχτελ τονίζει πως σίγουρα έχει η Γερμανία οικονομικά οφέλη από τη συνεργασία με την Ελλάδα, «στο βαθμό που οι Έλληνες στρέφονται κατόπιν προς τα γερμανικά προϊόντα. Αλλά και το αντίστροφο ισχύει. Παράδειγμα η ελληνική φίρμα Cocomat, που στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει εγκατασταθεί στη Λειψία, στο Βερολίνο, και σχεδιάζει προσεχώς να ανοίξει υποκατάστημα και στο Μόναχο».
Η τεχνογνωσία που παρέχει η Γερμανία στους Έλληνες δεν τους κάνει όμως πιο «Γερμανούς», ξεκαθαρίζει. «Δεν νομίζω», απαντά στην ερώτηση. «Απλώς αξιοποιούν τις εμπειρίες των άλλων προς ίδιον όφελος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ελληνικό -όπως και ό,τιδήποτε άλλο που επεξεργάζονται οι ίδιοι».
Κάνοντας, τέλος, έναν απολογισμό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Νυρεμβέργη, ο Γερμανός υφυπουργός λέει πως «το γεγονός ότι στη Συνέλευση συμμετείχε το 20% των δημάρχων μιλά από μόνο του. Τώρα μπήκαμε σε νέο στάδιο της συνεργασίας, που σημαίνει υλοποίηση των προγραμμάτων που σχεδιάζαμε ως τώρα».