Νέος Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και συναντήσεων ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού των Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ενόψει της επικείμενης έλευσης των εκπροσώπων – ελεγκτών των δανειστών μας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να «περάσει» στους δανειστές, την κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων το μήνυμα ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση, όχι σε πόλεμο» και ότι η εν λόγω διαπραγμάτευση έχει μακροοικονομικούς στόχους και όχι δημοσιονομικούς (απλά οι τελευταίοι είναι προϋπόθεση για τους πρώτους).
Στα επιμέρους και σύμφωνα με πληροφορίες στο σημερινό ραντεβού, εκτός από το θέμα των ναυπηγείων και το ΕΣΠΑ, θα αναζητηθεί λύση και στο γρίφο – έτσι όπως εξελίσσεται – των αμυντικών βιομηχανιών. Στο μέτρο που οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Φώφης Γεννηματά, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εκφράζουν την κυβέρνηση και τουλάχιστον ο κ. Βενιζέλος αυτό ισχυρίστηκε, προκύπτει διάσταση απόψεων με την τρόικα.
Αν σε αυτό προστεθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις τότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, έλεγε χθες αργά το απόγευμα στέλεχος της κυβέρνησης με αρκετές εργατοώρες εμπειρία σε συναντήσεις με την τρόικα και τα κατώτερα κλιμάκια αυτής.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκαν θετικοί στο ενδεχόμενο βελτιώσεων αρκεί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, να διευρύνεται η φορολογική βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν βελτιώσεις προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των αδικιών όπως για παράδειγμα οικόπεδα εντός πόλεων και μάλιστα σε ακριβές περιοχές να πληρώνουν μικρότερο φόρο από οικόπεδα σε αγροτικές περιοχές.
Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών είχε νέα συνάντηση αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών με 70 και πλέον «γαλάζιους» βουλευτές, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας μετέβη αργά χθες τη νύχτα στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.
Κλειστή πόρτα σε ουσιαστικές βελτιώσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος «ανακρίθηκε» χθες από περίπου 65 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, υπογράμμισε ότι είναι «ανοιχτός» σε οποιαδήποτε αλλαγή προτείνουν και τους έδωσε περιθώριο έως την προσεχή Κυριακή να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Έθεσε όμως μια αυστηρή προϋπόθεση, όπως οι προτάσεις είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες», ώστε να μην υπάρχει απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ, ενώ κατηγορηματικά επεσήμανε ότι εάν οι προτάσεις έχουν «κόστος», τότε οι βουλευτές θα πρέπει να καταθέσουν και ισοδύναμα μέτρα που θα κλείνουν τις «τρύπες».
Επιβάρυνση άλλων ομάδων
Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή ο κ. Στουρνάρας «έκλεισε την πόρτα» σε ουσιαστικές βελτιώσεις, αφού οι όποιες ελαφρύνσεις επέλθουν είτε για τα «δεσμευμένα» ακίνητα των αγροτών είτε για άλλες κατηγορίες αγροτεμαχίων ή οικοπέδων θα επιβαρύνουν άμεσα κάποιες άλλες ομάδες ιδιοκτητών που θα κληθούν να σηκώσουν το «βάρος» και να καλύψουν τις απώλειες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επισημάνσεις των βουλευτών, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη ληφθεί πολύ σοβαρά από το Μέγαρο Μαξίμου, που επιθυμεί να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις όχι γιατί φοβάται καταψήφιση του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά προκειμένου να πέσουν οι τόνοι εν όψει και της επικείμενης άφιξης των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές της επόμενης εβδομάδος στην Αθήνα.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις ούτως ή άλλως θα είναι, για μια ακόμη φορά, δύσκολες και ως εκ τούτου θα πρέπει η κυβερνητική γραμμή να είναι συμπαγής για να αντέξει στα «χτυπήματα» της τρόικας, η οποία τελικά όπως όλα δείχνουν με δυσκολία αποδέχεται την απόδοση των μέτρων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που εισηγείται το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, αλλά και του ενιαίου μισθολογίου, ενώ «αγκάθια» παραμένουν οι αμυντικές βιομηχανίες καθώς και η διαθεσιμότητα και κινητικότητα στο Δημόσιο.
Πρόσθετοι λόγοι που αναγκάζουν φυσικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην αποκλίνει από τον εισπρακτικό στόχο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στα 2,9 δισ. ευρώ, με βεβαιωθέντα έσοδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ, καθώς οποιαδήποτε απόκλιση θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα.
Περίπτωση που θα φέρει αναμφισβήτητα νέες αναταράξεις με την τρόικα, που θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απαιτώντας πλέον τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, που είτε θα σημάνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είτε μια νέα φοροεπιδρομή, καθώς έχουν ήδη ανοίξει το «φάκελο» της έμμεσης φορολογίας ζητώντας εκ νέου την αύξηση των φόρων σε ποτά, τσιγάρα, αλλά και παρεμβάσεις και στο καθεστώς φορολόγησης του diesel κίνησης.
Οι αδικίες
Ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά χθες επιχείρησε να απενεργοποιήσει τον «εκρηκτικό» μηχανισμό που έθεσε σε λειτουργία η κίνηση των 22 βουλευτών της ΝΔ, αντιδρώντας στις αδικίες που περιέχει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ειδικά για τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα.
Ετσι, αμέσως μετά τη «στροφή» που έκανε στη φορολόγηση των μαντριών και στάβλων, τα οποία τελικά και εξαίρεσε από το νέο φόρο, ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε αναγκαστικά χθες το βράδυ αντιμέτωπος με τους 22 «αντάρτες» και με 43 ακόμη μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που τον πέρασαν από «ιερά εξέταση», καθώς οι αντιδράσεις που έχουν εισπράξει ήδη από την εκλογική τους βάση, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, είναι έντονες.
Είχε προηγηθεί συνάντησή του, χθες το πρωί, με 10 από τους 22 διαφωνούντες προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις, με στόχο ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων να καταστεί δικαιότερος, με μικρότερες επιβαρύνσεις για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και τους αγρότες.
Ανησυχία για τις αντιδράσεις των αγροτών
Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί μόνο για τις εσωκομματικές αντιδράσεις, αφού έστω και στο παρά πέντε και με προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αποκαθίσταται η ηρεμία εντός της κυβέρνησης, αλλά κυρίως για τις αντιδράσεις των αγροτών, καθώς η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η χθεσινή συνάντηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους 65 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είχε στόχο, όπως άλλωστε δήλωσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιορδάνης Τζαμτζής να κατανοήσει το οικονομικό επιτελείο το άδικο των ρυθμίσεων και να γίνει δίκαιο το φορολογικό νομοσχέδιο.
Σχετικά με την πρώτη αλλαγή που επήλθε στο νομοσχέδιο, με την εξαίρεση μαντριών κ.λπ., ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι «σωστά εξαιρεί μια σειρά από φορολογήσεις σε αγροτικά κτίσματα, τα οποία επιδοτούνται από το κράτος», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η φορολόγηση με συντελεστή χρήσης επιβαρύνει τα αγροτεμάχια χωρίς λόγο.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου, εκτός από τις περιπτώσεις των αγροτικών εκτάσεων, περιέχει κι άλλες αδικίες, αφού «τιμωρεί» σε ορισμένες περιπτώσεις με περισσότερο φόρο ακινήτων το οικόπεδο που δεν έχει οικοδομηθεί σε σχέση με το ίδιο οικόπεδο εάν πάνω σε αυτό έχει ανεγερθεί οικία. Αυτό δε συμβαίνει, όπως αναφέρουν και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή του οικοπέδου είναι πολύ υψηλή και ο συντελεστής δόμησης πολύ χαμηλός, δηλαδή για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι ιδιαίτερα υψηλές.
«Η μονιμότητα του φόρου τον θέτει εκτός Συντάγματος»
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα σχόλια των φορολογουμένων, τις λίγες ημέρες που τέθηκε σε διαβούλευση το εν λόγω σχέδιο νόμου, ξεπέρασαν τις 21.000, η πλειοψηφία των οποίων εστιάζει στον άδικο τρόπο φορολόγησης των μη προσοδοφόρων ακινήτων, ενώ χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τα σχόλια γνωστών συνταγματολόγων.
Μεταξύ αυτών ο Κ. Χρυσόγονος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Το «χαράτσι» όμως είχε χαρακτηριστεί νόμιμο από το ΣτΕ, μόνο λόγω της προσωρινής του εφαρμογής και του έκτακτου χαρακτήρα του, λόγοι οι οποίοι εκλείπουν από τον ΕΝΦΑ και επομένως μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν στην αντισυνταγματικότητά του.
Οι όποιες παρεμβάσεις πάντως στο νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, αφού θα πρέπει να εξεταστούν και οι προτάσεις των βουλευτών της κυβέρνησης που θα υποβληθούν έως την Κυριακή, ώστε αμέσως το εν λόγω σχέδιο νόμου να παρουσιαστεί ως τελικό κείμενο στην τρόικα, που εκτός απροόπτου φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» και να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή εκπληρώνοντας ένα ακόμη προαπαιτούμενο.