Επενδυτικός «οργασμός» αλλά… μικρά καλάθια για κέρδη και τιμολόγια «φωτιά»
Το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας θεωρείται από τα πλέον υψηλά στην Ευρώπη, τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ρεύμα, με τις φωνές, που διατείνονται ότι η βιομηχανία δεν έχει κάνει περιβαλλοντικές επενδύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, διαρκώς να δυναμώνουν.
Χθες, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛ, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και περιβαλλοντικών φορέων που ασχολούνται ακριβώς με θέματα πράσινης πολιτικής και ενεργειακής αποδοτικότητας κλήθηκαν να κάνουν μια επιτόπια ξενάγηση, προκειμένου να δουν από κοντά τι έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες που καλείται να ανταγωνιστεί στην κυριολεξία με μειονέκτημα εξαιτίας του οικονομικού βάρους που προκαλεί η ακριβή ενέργεια στην παραγωγή.
Παρά λοιπόν τις επενδύσεις που έχουν γίνει, τα προβλήματα παραμένουν και δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ Κωνσταντίνου Κατσαρού, που είναι ταυτόχρονα και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ευρωπαϊκής ένωσης αλουμινίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της παραγωγής στην Ευρώπη.
Όπως είπε, το ανταγωνιστικό μειονέκτημα μιας εταιρείας αλουμινίου, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στην ΕΕ είναι τεράστιο: Για το κόστος της ενέργειας μια ευρωπαϊκή εταιρεία σε σύγκριση με μια εταιρεία που έχει έδρα στον Κόλπο έχει μεγαλύτερο κόστος 460 δολάρια τον τόνο. Με τη διεθνή τιμή του αλουμινίου στα 1850 δολάρια πρόκειται για μια επιβάρυνση που αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής τιμής.
Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα
Το ενδιαφέρον όμως είναι τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο όμιλος της ΕΛΒΑΛ, μια κατεξοχήν εξαγωγική εταιρεία, η οποία καλείται να λειτουργήσει με όρους διεθνούς ανταγωνισμού σε μια εξαιρετικά απαιτητική αγορά όπως είναι αυτή του αλουμινίου.
Μόνο κατά τα τελευταία χρόνια, από το 2007 έως το 2012, οι επενδύσεις που έγιναν οδήγησαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά τόνο προϊόντος σε μείωση άνω του 20%. Συγκεκριμένα, το 2007 η κατανάλωση ήταν περίπου 1MWh ανά τόνο, ενώ το 2013 έχει φτάσει στις 740 KWh.
Αντίστοιχα και στο φυσικό αέριο, μέσω των επενδύσεων, έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης του 30%. Έτσι, ενώ το 2007 η κατανάλωση αερίου ανά τόνο προϊόντος ήταν 2.400MWh, σήμερα έχει πέσει στις 1.740MWh με τάση περαιτέρω μείωσης της τάξεως του 3 – 4% το χρόνο.
Οι επενδύσεις που έγιναν για να επιτευχθεί η μείωση της κατανάλωσης ήταν εκτεταμένες και δαπανηρές. Πρόκειται για επεμβάσεις που ξεκινούν από τα «βασικά» δηλαδή το φωτισμό, τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της πίεσης νερού, την τοποθέτηση πυκνωτών αντιστάθμισης και φτάνουν μέχρι την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, τη χρήση κινητήρων inverter, αναγεννητικών inverter, την τοποθέτηση καμερών υπέρυθρων για έλεγχο απωλειών, τη χρήση σύγχρονων αεροσυμπιεστών, φίλτρων και συστημάτων επεξεργασίας νερού για την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.
Αλλά και στο φυσικό αέριο έχουν γίνει επενδύσεις για τη βελτίωση του συστήματος καύσεως, με την τοποθέτηση καυστήρων που μειώνουν την κατανάλωση κατά 50% (αναγεννητικοί), ενώ στους φούρνους χρησιμοποιούνται συστήματα υψηλής απόδοσης κ.λπ.
Σε πολλές διαδικασίες, η ΕΛΒΑΛ χρησιμοποιεί πιστοποιημένα τη λεγόμενη BAT (Best Available Technology – Καλύτερη Διαθέσιμη τεχνολογία στον κόσμο).
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και για το 2014, οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται ήδη σε στάδιο προετοιμασίας ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις αυτές σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, που καλείται να διεκδικήσει δουλειές στο εξωτερικό ανταγωνιζόμενη αντίστοιχες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Με το κόστος ενέργειας να αντιπροσωπεύει περίπου το 55% (30 – 35% φυσικό αέριο, 20-25% ηλεκτρισμός) οι επενδύσεις αυτές ήταν μονόδρομος. Ωστόσο οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια, τη φορολογία, τα τέλη δικτύων και τις άλλες χρεώσεις που έχουν εκτινάξει στα ύψη τα κόστη ενέργειας στην παραγωγή, το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ΕΛΒΑΛ να συνεχίζει να έχει μη ανταγωνιστικά κοστολόγια ενέργειας, έως και διπλάσια συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι στο συγκρότημα της ΕΛΒΑΛ, στα Οινόφυτα, εργάζονται 800 υπάλληλοι, πάνω από 50 διπλωματούχοι μηχανικοί, ενώ το 2013 έγιναν προσλήψεις.