Κάθετη πτώση κερδών στους πολυεθνικούς κολοσσούς του πετρελαίου, σ’ έναν κόσμο που αρνείται πεισματικά να απελευθερωθεί από τα «δεσμά» του «μαύρου χρυσού», μόνον απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.
Πολλοί μιλούν για ένδειξη της βαθιάς οικονομικής κρίσης του σύγχρονου κόσμου, άλλοι θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο στο «σαθρό καπιταλιστικό σύστημα» ή ακόμη και στην ανικανότητα των Δυτικών κοινωνιών να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαία επερχόμενης ενεργειακής κρίσης, ενώ, τέλος, ορισμένοι επιμένουν να αισιοδοξούν πως στο (κοντινό;) μέλλον θα επικρατήσει και πάλι μια ισορροπία παρόμοια με αυτήν των αλλοτινών κρίσεων, προσθέτοντας καθησυχαστικά πως συνετή και πειθαρχημένη μεθόδευση σίγουρα θα οδηγήσει ξανά τις επιχειρήσεις του κλάδου σε άκρατη κερδοφορία.
Προς το παρόν, εκτός από τις κινεζικές PetroChina, Sinopec και ConocoPhillips, που μέσα σε όλον αυτόν τον οικοπνομικό… ορυμαγδό κατάφεραν να «επιπλεύσουν» στην παγκόσμια «τρικυμία» και μάλιστα με αυξημένα κέρδη, σχεδόν όλες οι άλλες πετρελαϊκές εταιρείες παρουσίασαν εικόνα αρκετά απογοητευτική, με τις ExxonMobil, Royal Dutsch Shell και Total να κατέχουν τα «σκήπτρα» στο πρωτάθλημα των… απωλειών!
Ο βασικότερος «καρκίνος» της αρνητικής πορείας μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στο πανάκριβο κόστος διύλισης, που «ρήμαξε» κυριολεκτικά τον παγκόσμιο γίγαντα που ακούει στο όνομα ExxonMobil -που αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο από την άποψη της κεφαλαιοποίησης στον κόσμο. Η αμερικανική εταιρεία είδε τα κέρδη της να διολισθαίνουν κατά 17,7%, στο τρίτο τρίμηνο τρέχοντος έτους: Από 9,57 δισ. δολάρια, κατά το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, φέτος παρουσίασε κέρδη μόνον 7,87 δισ., παρά την αύξηση κατά 1,5% της παραγωγής (συνολική παραγωγή 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Αντίστοιχα, η μονάδα διύλισης της εταιρείας απεκόμισε κέρδη μόνον 592 εκατ. δολάρια, από 3,2 δισ. δολάρια του περυσινού αντίστοιχου διαστήματος.
Ο έτερος κολοσσός, η Royal Dutch Shell, «χτυπήθηκε» από το υψηλότατο κόστος παραγωγής και τα προβλήματα που παρουσίασαν οι εγκαταστάσεις του στην Νιγηρία, με αποτέλεσμα να εμφανίσει πτώση κερδών κατά 32%, και συγκεκριμένα στα 4,5 δισ. δολάρια, από 6,6 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα αδύναμα περιθώρια διύλισης, αλλά και με προβλήματα στη Νιγηρία. Ωστόσο, η Shell διαθέτει ένα πολύ καλό πρόγραμμα επενδύσεων για τα επόμενα έτη», δήλωσε καθησυχαστικά ο επικεφαλής της εταιρείας Πίτερ Βόσερ.
Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και η γαλλική πετρελαϊκή Total, με τα κέρδη της να υποχωρούν κατά 19%, στα 2,7 δισ. δολάρια.
Αντιθέτως, οι Κινέζοι παρουσίασαν εντελώς διαφορετική πορεία. Η Sinopec σημείωσε κέρδη στα 22 δισ. γουάν (3,6 δισ. δολ.), αυξημένα κατά 20%, και η PetroChina αύξησε την κερδοφορία της κατά 19%, στα 29,8 δισ. γουάν. Η ConocoPhillips σημείωσε κέρδη κατά 2,48 δισ. δολ., έναντι 1,80 δισ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Προφανώς, η υγιής πορεία των κινεζικών εταιρειών οφείλεται εν μέρει στην κυβερνητική εντολή που δόθηκε πέρυσι για ρεαλιστικότερη αντιστοίχιση των εγχώριων τιμών με την αύξηση του κόστους στις παγκόσμιες αγορές, ώστε να ενισχυθούν τα περιθώρια κέρδους ιδίως στον τομέα της διύλισης.