Σε κατά μέτωπο σύγκρουση φαίνεται ότι οδηγούνται η ΕΚΤ και το Βερολίνο σε ότι αφορά στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism – SRM) και την έκταση που θα λάβει η κάλυψη του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος.
Μία ημέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, η Φρανκφούρτη προχώρησε την Παρασκευή στη δημοσιοποίηση της νομικής της γνωμοδότησης επί του SRM με την οποία επιμένει ότι «ένας ενιαίος μηχανισμός είναι σε καλύτερη θέση να εγγυηθεί τη βέλτιστη ανάληψη δράσης σε θέματα εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς κατανομής των βαρών, σε σχέση με ένα δίκτυο εθνικών αρχών εξυγίανσης». Παράλληλα, η ΕΚΤ τονίζει ότι «το πεδίο εφαρμογής του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στα κράτη – μέλη της ΕΕ» που συμμετέχουν σε αυτόν.
Ως γνωστόν, το Βερολίνο και ιδιαίτερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προτιμά κατ’ αρχήν να υπάρξει ένα δίκτυο εθνικών αρχών εξυγίανσης που να αφορά μόνο στις συστημικά σημαντικές τράπεζες – που δεν ξεπερνούν τα 150 πιστωτικά ιδρύματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αντέδρασε αρκετά έντονα στην πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκρότηση του SRM που προβλέπει α) ένα ενιαίο σύστημα, β) μία ενιαία αρχή με εξουσίες λήψης αποφάσεων και γ) ένα ενιαίο ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί εκ των προτέρων ο τραπεζικός τομέας.
Στη γνωμοδότησή της, η ΕΚΤ χαιρετίζει την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για υιοθέτηση της νομοθεσίας αυτής πριν από τις ευρωεκλογές. Επιπλέον, στηρίζει σθεναρά το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για θέση σε ισχύ του SRM την 1η Ιανουαρίου 2015. Όπως επισημαίνει η ευρωτράπεζα, από τη στιγμή που ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2014 και η εποπτεία θα ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και για την εξυγίανση. Προσθέτει δε ότι «ένα προσωρινό, δημοσιονομικά ουδέτερο, δημόσιο “ταμείο” (backstop)» είναι απαραίτητο για τη μεταβατική περίοδο.
Σε ένα σημείο στο οποίο συμφωνεί με τη Γερμανία, η ΕΚΤ στηρίζει επίσης την έγκαιρη εφαρμογή του εργαλείου διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in), το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο της οδηγίας για την εξυγίανση και την ανάκαμψη τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές θα προτιμούσαν η περίφημη πλέον Οδηγία για την Εξυγίανση των Τραπεζών (BRRD) να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 και όχι από το 2018 όπως αρχικά προβλέπεται.
Το θέμα του SRM πάντως αναμένεται να κυριαρχήσει στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας. Ήδη, σύμφωνα με 14σέλιδο έγγραφο που έχουν προετοιμάσει οι κοινοτικές υπηρεσίες και θα αποτελέσει βάση συζήτησης για τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι περισσότερες από τις γερμανικές απαιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί και καταγραφεί. Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε με δηλώσεις του την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά και ότι η αρχή του bail-in πρέπει να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα.