Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου θα γίνουν μετά το 2016 οι ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, όπως προέβλεψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) Φατίχ Μπιρόλ κατά την παρουσίαση της έκθεσης του οργανισμού (World Energy Outlook 2013).
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να πλησιάσει η Αμερική πιο κοντά στο επίπεδο ενεργειακής αυτάρκειάς της και να μειώσει την ανάγκη της για προμήθεια πετρελαίου από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).
«Βλέπουμε δύο χρονικά διαστήματα στις αγορές πετρελαίου. Έως το 2020, αναμένουμε να αυξηθεί το ελαφρύ σχιστολιθικό πετρέλαιο. Θα έλεγα ότι θα αυξηθεί έντονα. Και χάρη στην αύξηση από τη Βραζιλία, η ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στα επόμενα χρόνια θα είναι οπωσδήποτε μικρότερη. Αλλά, λόγω των περιορισμένων κοιτασμάτων του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, η παραγωγή του θα σταθεροποιηθεί και θα μειωθεί. Μετά το 2020, θα είναι έντονη η κυριαρχία του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο IEA σημείωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να οδηγούν στην ανάπτυξη μη συμβατικών κοιτασμάτων, όπως του σχιστολιθικού πετρελαίου που προκάλεσε την άνοδο της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου, των πετρελαίων του Καναδά, του πετρελαίου από μεγάλο βάθος νερών στη Βραζιλία και του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονται σταθερά για να φθάσουν το 2035 στα 128 δολάρια το βαρέλι σε αξίες του 2012.
Άλλες χώρες, αναφέρει η έκθεση του IEA, δεν είναι πιθανό να έχουν την επιτυχία των ΗΠΑ στην εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Αν και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια, ο IEA αναφέρει ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται «μπροστά σε μία νέα εποχή αφθονίας του πετρελαίου». Στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η παραγωγή από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα μειωθεί και οι χώρες του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή θα προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής.
Ο κ. Μπιρόλ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχισθούν οι επενδύσεις στα άφθονα και χαμηλού κόστους κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία. «Το σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι πολύ καλή είδηση για τις ΗΠΑ και τον κόσμο, αλλά η ζήτηση προέρχεται από την Ασία. Τώρα η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από την Κίνα και μετά το 2020 θα έρχεται από την Ινδία. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, ώστε να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης από την Ασία», δήλωσε ο οικονομολόγος.