Εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πώληση δηµόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ.ευρώ έδωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ενώ προηγουµένως ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δεσµευτεί ότι σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις – µαµούθ θα προχωρήσει. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50δισ.ευρώ, προκειµένου να µειωθεί το δηµόσιο χρέος της», δήλωσε ευθέως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε µαζί µε τον επίτροπο Ολι Ρεν µετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης. Ταυτοχρόνως, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 21 Μαρτίου, σεµια προσπάθεια επίτευξης «συνολικής λύσης».
Διπλασιασμός δανειακής ικανότητας του μηχανισμού στήριξης
Ο διπλασιασμός της δανειακής ικανότητας του μηχανισμού στήριξης και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ήταν τα δυο κύρια θέματα στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο μελλοντικός μηχανισμός οικονομικής στήριξης της ευρωζώνης ο οποίος και θα υλοποιηθεί στο μέσον του 2013, θα έχει δανειακή ικανότητα συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, δύο φορές ανώτερη από εκείνη του ισχύοντος μηχανισμού, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Μηχανισμός αντιμετώπισης των κρίσεων υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα προέβλεπε σε δάνεια και εγγυήσεις 440 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορούσε να δανείσει μόνο τα 250 δισ. ευρώ. Με την απόφαση που έλαβε το σημερινό Eurogroup, ο μηχανισμός θα μπορεί να δανείζει εφεξής έως 500 δισ. Ευρώ
“Έχουμε ήδη συμφωνήσει ως προς τη δανειακή ικανότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την σταθερότητα. Συμφωνήσαμε για ένα ποσό που θα αφορά τη δανειακή ικανότητα των 500 δις ευρώ το οποίο θα αναθεωρείται τουλάχιστον ανά διετία” δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, στόχος είναι οι εργασίες για την εξεύρεση συνολικής λύσης να ολοκληρωθούν έως το συμβούλιο Eurogroup της 14ης Μαρτίου, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική έκτακτη πρόοδος ως τότε, θα συγκαλέσει νέο έκτακτο Eurogroup στις 21 Μαρτίου.
Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε πως το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά το Συμβούλιο δεν έλαβε σήμερα συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα.
Ικανοποίηση για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα
«Μοναδική υπεύθυνη για τις αποφάσεις που θα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
O Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν και δήλωσε ικανοποιημένος για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, τουλάχιστον την επόμενη πενταετία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος οικονομίας, υπογράμμισε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή της Τρόικα στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι μέσα σε ένα χρόνο επιτεύχθηκε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.
Διαβάστε επίσης: Ελλάδα και Ιρλανδία στο επίκεντρο της Συνόδου