«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουν πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση.»
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, ερωτώμενος σχετικώς, προσδιόρισε το «επείγον» για το οποίο μίλησε όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπως είπε, αλλά σε πολιτικό και σε επίπεδο δέσμευσης των ελληνικών Αρχών στο πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατόν».
Είναι σημαντικό, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις το Δεκέμβριο. Όπως είναι τα πράγματα -παραδέχτηκε- είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.
Η συνεδρίαση
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του Επιτρόπου Ολι Ρεν δεν ήταν αρνητική για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα κυρίως στα δημοσιομικά στο δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παράλληλα πιθανή θεωρείται η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα αύριο Παρασκευή όπου θα μείνει σύμφωνα με πληροφορίες ως και την Τετάρτη.
Στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά, ο επίτροπος Όλι Ρεν.δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το ύψος του δημοσιονομικού κενού καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση».
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν, αν και αναγνώρισε τις «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της χώρας μας, επέμεινε ιδιαίτερα στα δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο χαρακτήρισε «στοιχείο-κλειδί».
Ο επίτροπος απέφυγε πάντως να μιλήσει για το ύψος στο οποίο το Eurogroup τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για νούμερα, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αλλα σημαντικά στοιχεία των συνομιλιών είναι, όπως είπε ο Όλι Ρεν, η φορολογική μεταρρύθμιση, το να γίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «πιο αποτελεσματικό» και να προωθηθούν οι αλλαγές σε ζητήματα ανταγωνισμού.
Για την Ελλάδα το ESM είναι έτοιμο να προχωρήσει στη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται, σημείωσε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι αυτό προϋποθέτει την κάλυψη των προαπαιτούμενων.
Την Κυριακή το ραντεβού Στουρνάρα – τρόικα
Το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των συνεργατών του με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα, με πρώτο το δημοσιονομικό κενό και τον προυπολογισμό του 2014, η τελική συμφωνία για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αλλά και τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προιόντων και των υπηρεσιών και τέλος το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο.
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση “θα πετύχουμε συμφωνία με την τρόικα” επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικά.
Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup.
Tα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.
«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».
Η απουσία όμως συμφωνίας με τους ελεγκτές που επιστρέφουν στην Αθήνα και τα ανοιχτά ζητήματα – από τα προτατούμενα για την καταβολή της δόσης μέχρι τις διαρθρωτικές αλλαγές που επανέρχεται ο Ελληνας υπουργός – εμπόδισαν τον πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γέρουν Ντάιζελμπλουμ να αρθώσει μια καλύτερη κουβέντα για την Ελλάδα πέρα από τη δήλωση «το ποτήρι είναι μισογεμάτο». Ολοι περιμένουν τη συμφωνία με την τρόικα που δεν υπάρχει.
Ο Ελληνας υπουργός στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε χθές στις Βρυξέλλες μέχρι αργά το βράδυ, αλλά και σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin θα επιδιώξει να βελτιώσει το κλίμα και να εξηγήσει τις δυσκολίες – κυρίως τις πολιτικές – που υπάρχουν για να τρέξει η Ελλάδα πρός το στόχο.