Μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και θα αρχίσει να αυξάνεται ο ρυθμός της ρευστότητας από τις τράπεζες προς την αγορά, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός.
Ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι γίνεται από το υπουργείο μια πολυεπίπεδη προσπάθεια για την ενίσχυση της υγιούς εμπορικής δραστηριότητας, καθώς η εικόνα του εμπορίου σήμερα εμφανίζει πολλές μικρές κατακερματισμένες μονάδες και πέρα από την ενίσχυση της χρηματοδότησης (ΕΤΕΑΝ κλπ) επιδιώκεται να αναπτυχθεί η δικτύωσή τους (clusters) και να ενισχυθούν δομές όπως είναι η συνεργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα για τα δύο αυτά θέματα έχουν ετοιμαστεί δύο σχετικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως σχολίασε ο κ.Κομνηνός.
Παράλληλα, τον τελευταίο μήνα, όπως είπε, έχει ξεκινήσει μια ακόμη προσπάθεια σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου που αφορά στην ”χαρτογράφηση” του εμπορίου. Δηλαδή γίνεται μια πλήρης καταγραφή του εμπορίου σε όλες του τις μορφές και για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον κλάδο και όσοι θέλουν να επενδύσουν να γνωρίζουν εξ αρχής τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με το που θα πρέπει να στραφούν ανάλογα με την περιοχή και το αντικείμενο της προτίμησής τους.
Πάταξη παραεμπορίου
Ένα θέμα για το οποίο επιχειρείται να υπάρξουν αλλαγές για αποτελεσματικότερη προστασία του υγιούς εμπορίου είναι οι ρυθμίσεις για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Έχει συσταθεί και συνεδριάζει προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της, το ταχύτερο δυνατόν, μια επιτροπή από όλα τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας, πρόσφατα έγινε έφοδος από το ΣΔΟΕ και την Ελληνική Αστυνομία σε τέσσερις μεγάλες αποθήκες όπου εντοπίστηκαν παράνομα εμπορεύματα και οι οποίες ακόμα και σήμερα φυλάσσονται καθώς για τη διαδικασία της κατάσχεσης υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί (κανόνες δικαστικής προστασίας κλπ) στο σύστημά μας.
Στόχος λοιπόν είναι να αρθούν όλοι οι – διαφόρων ειδών – περιορισμοί που ισχύουν σε αυτή τη διαδικασία και να παταχθεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Σημειώνεται ότι πολλές φορές ο εμπορικός κόσμος έχει ζητήσει η παρέμβαση της πολιτείας να μην εστιάζεται στους πλανόδιους στους δρόμους και τις πλατείες αλλά στις αποθήκες που όπως λένε οι ίδιοι οι έμποροι βρίσκονται στο Μενίδι, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, στην Πάτρα καθώς και να ελεγχθούν και οι εισαγωγές από τα Βαλκάνια.
Κινητοποιήσεις: «Κλέινουμε για να μην μας κλείσουν για πάντα»
Από την πλευρά των εμπόρων όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κ. Χατζαρίδης η πραγματικότητα δείχνει διαφορετική διότι μπορεί το υπουργείο να σχεδιάζει ότι θα εκκινήσει η ρευστότητα στην αγορά μέχρι το Πάσχα αλλά είναι πάρα πολλοί οι έμποροι που περιμένουν να ”ξεστοκάρουν” και να εκποιήσουν τα εμπορεύματά τους μέχρι το Μάρτιο και να βάλουν αμέσως μετά λουκέτο. Συνεπώς, όπως σημειώνει ο κ. Χατζαρίδης, είναι αρκετοί αυτοί που δεν αντέχουν και μέχρι το Πάσχα δεν θα λειτουργούν για να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποφάσισε να δηλώσει την αντίθεσή της στην απειλή αφανισμού που δέχεται η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση με τη διοργάνωση τριημέρου κινητοποιήσεων (21, 22 και 23/2/2011) που θα κορυφωθεί με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων πανελλαδικά την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.
Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι ”οι 13 ομοσπονδίες της, οι 272 εμπορικοί σύλλογοι μικρών και μεγάλων πόλεων, αλλά κυρίως οι 305.000 αυτοαπασχολούμενοι σε κάθε γωνιά της χώρας καθώς και οι 500.000 απασχολούμενοι στο εμπόριο, θεωρούν την επιβίωση της Μμε ελληνικής εμπορικής επιχείρησης πολύ σοβαρή υπόθεση για να την περιορίσουν σε συνδικαλιστικά, κομματικά και προσωπικά όρια”.
Προσθέτει ότι οι κινητοποιήσεις του ελληνικού εμπορίου δεν βλάπτουν καμία άλλη εργασιακή ή κοινωνική ομάδα, παρά μόνο τον κλάδο του εμπορίου, καθώς ”δεν κλείνουν δρόμους, δεν εξασκούν συνδικαλιστική γυμναστική άνευ ουσίας, δεν δέχονται παρεμβάσεις κανενός κόμματος, άλλα προσπαθούν να πείσουν με επιχειρήματα για τα δίκαια αιτήματα των προτάσεών τους και να περάσουν ένα θετικό μήνυμα στην αγορά και τους καταναλωτές”.
Ενόψει του τριημέρου των κινητοποιήσεων η διαπαραταξιακή επιτροπή της ΕΣΕΕ αποφάσισε και προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:
– Τη δημοσιοποίηση μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου πανελλαδικής εμβέλειας όλες τις ενέργειες και εκδηλώσεις της Συνομοσπονδίας και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.
– Την οργάνωση «διαδικτυακής διαμαρτυρίας», στην οποία θα συμμετάσχουν οι συνάδελφοι από όλη την επικράτεια.
– Την παραχώρηση συνέντευξης Τύπου στις 21/2/2011 ενόψει των κινητοποιήσεων, με την παρουσίαση της έρευνας του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ) «Πόσο στοιχίζει το κάθε λουκέτο ενός εμπορικού καταστήματος».
– Την υποβολή υπομνήματος με τα αιτήματα και τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής καθώς και στα πολιτικά κόμματα.
– Την εκτύπωση αφίσας με θέμα «κλείνουμε μόνο σήμερα για να μην μας κλείσουν για πάντα», η οποία θα αποσταλεί εγκαίρως στους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες για να αναρτηθεί στις προθήκες των καταστημάτων.
– Την επίδοση συγκεντρωτικού υπομνήματος για τα λουκέτα, το φορολογικό, την έλλειψη ρευστότητας, την απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου και των υπερκαταστημάτων από τα προεδρεία των τοπικών εμπορικών συλλόγων σε δημάρχους, περιφερειάρχες και τοπικούς βουλευτές.
– Τη μετάδοση διαφημιστικού μηνύματος στήριξης της ελληνικής Μμε εμπορικής επιχείρησης, των τοπικών αγορών, αλλά και των τοπικών προϊόντων, μέσω ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σποτ από 21-2 έως 23-02-2011.