Το αστρονομικό ποσό των 4 δισ. ευρώ συγκέντρωσαν φέτος οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις κεφαλαιαγορές χρέους σε μια περίοδο αυξημένων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων στις χώρες της ευρωζώνης με τις πιο πιεσμένες οικονομίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η έντονη κινητικότητα επισημαίνει πως οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στις αγορές για αναγκαία χρηματοδότηση αντί να εξαρτώνται από τις αποδυναμωμένες τράπεζες της Ευρώπης.
«Δείχνει επίσης το εντεινόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για ριψοκίνδυνα ενεργητικά στοιχεία της ευρωζώνης», προσθέτει το δημοσίευμα.
Ο Φρέιζερ Ρος, διευθυντής στο τμήμα εταιρικού χρέους στην Deutsche Bank δηλώνει στην εφημερίδα ότι υπάρχει μια ευρύτερη τάση μετακίνησης από τον τραπεζικό δανεισμό στην έκδοση ομολόγων. Όπως προσθέτει, οι ελληνικές εταιρείες προσπαθούν παράλληλα να δώσουν ένα μήνυμα στην αγορά, πως δηλαδή αποδεικνύουν ότι έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια όπως οι εταιρείες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Περίπου 15 ελληνικές εταιρείες έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικού ύψους 3,97 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εταιρεία Dealogic. Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες έγινε από τον ελληνικό βραχίονα της Coca-Cola. Άλλες επιχειρήσεις ωστόσο, που επίσης επέλεξαν να εκδώσουν ομόλογα, έχουν στενότερους δεσμούς με την εσωτερική οικονομία, όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛ.ΠΕ.
Αυτό το μήνα οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων έπεσαν κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010, επισημαίνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι οι τραπεζίτες προβλέπουν πως περισσότερες ελληνικές εταιρείες θα βγουν στις αγορές ομολόγων τους ερχόμενους μήνες. «Τρεις ή τέσσερις αναμένονται πριν το τέλος του έτους, προερχόμενες από τις κορυφαίες 30 επιχειρήσεις στη χώρα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Γενικής, Νίκος Καραμούζης.
Εκτός από την Ελλάδα η έκδοση εταιρικών ομολόγων έχει γίνει πιο συχνό φαινόμενο και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Συνολικά στην ευρωζώνη οι εκδόσεις ομολόγων έχουν φτάσει τα 61,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο ποσό από το 2009.
Ο κ. Ρος προειδοποιεί πάντως ότι για ορισμένους επενδυτές η αγορά εταιρικών ομολόγων είναι υπερβολικό βήμα. «Αν δούμε συνεχιζόμενη βελτίωση στο ευρωπαϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο και ιδίως στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι οι επενδυτές θα συγκεντρώσουν ελληνικά εταιρικά ομόλογα. Αλλά όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει υπό υψηλό βαθμό πίεσης», εξηγεί ο Βρετανός τραπεζίτης.