Τον κίνδυνο της κυβερνητικής συνοχής στο θέμα των πλειστηριασμών επεσήμανε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στους εκπροσώπους της τρόικας στην συνάντηση που έγινε νωρίτερα σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 διαμηνύοντας στην τρόικα ότι η οποία λύση βρεθεί δεν θα πρέπει να θιγεί τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά αλλά και να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται η κυβέρνηση και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεδομένου ότι υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και σχετίζεται άμεσα με τις αποφάσεις των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα δεν κατέληξε σε οριστικό αποτέλεσμα και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων, που επίσης συζητήθηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων. Αντίθετα για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος συζητήθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στις προθέσεις είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.