Στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το ύψος του λαθρεμπορίου καυσίμων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Η ΠΟΠΕΚ εντοπίζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στο ναυτιλιακό πετρέλαιο και τις ποσότητες καυσίμων που προορίζονται για εξαγωγή.
Όπως κατήγγειλε η διοίκηση της ομοσπονδίας σε συνέντευξη Τύπου, τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών καυσίμων στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης παραμένουν ανενεργά, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) δεν διαθέτει το απαιτούμενο υποσύστημα υποδοχής δεδομένων. Επίσης, οι πρατηριούχοι δεν έχουν εισπράξει την επιδότηση της δαπάνης για την εγκατάσταση των συστημάτων, όπως προβλέπει η νομοθεσία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον Γ. Ασμάτογλου, πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ, η νομοθεσία προέβλεψε την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών μόνο στη λιανική (πρατήρια και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης) και όχι στα προηγούμενα στάδια. Η προθεσμία εγκατάστασης των συστημάτων στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης έληξε τον Αύγουστο ενώ ως τον Φεβρουάριο θα πρέπει να εγκατασταθούν σε Λάρισα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Ιωάννινα.
Ωστόσο, ενώ ο νόμος για την εγκατάσταση των συστημάτων έχει ψηφισθεί από το 2009, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, προχώρησε μόλις πρόσφατα, την 1η Νοεμβρίου, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια του συστήματος υποδοχής των στοιχείων στη ΓΓΠΣ. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, οι πρατηριούχοι που δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα απειλούνται με πρόστιμα και ανάκληση των αδειών λειτουργίας, παρά το ότι αυτά δεν λειτουργούν.
Η ΠΟΠΕΚ έκανε λόγο για ανικανότητα, διαπλοκή συμφερόντων, προχειρότητα, έλλειψη συντονισμού και πολιτικής βούλησης πάνω στο ζήτημα. Αιτήματά της είναι η εγκατάστασή τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, η εκταμίευση των επιδοτήσεων για τα πρατήρια και η αναστολή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας.
«Λουκέτο» σε 2.200 πρατήρια μέσα σε τρία χρόνια
Όπως επισημάνθηκε από την ΠΟΠΕΚ, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν «βάλει λουκέτο» 2.200 πρατήρια και τον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν άλλα 1.500. Αιτία των λουκέτων, σύμφωνα με την ομοσπονδία, είναι η μείωση των πωλήσεων, λόγω αύξησης των τιμών και μείωσης των εισοδημάτων.
Οι πωλήσεις καυσίμων στο διάστημα 2008- 2012 μειώθηκαν σωρευτικά κατά 35% και το 2013 προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 8%.
Η ΠΟΠΕΚ ζήτησε μείωση των φόρων στις βενζίνες και επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, δηλαδή στα 6 λεπτά το λίτρο αντί για 33 που ισχύει τώρα.
Αναφορικά με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης τονίστηκε ότι στις πολυκατοικίες με συστήματα αυτονομίας εισπράττουν το επίδομα και τα νοικοκυριά που δεν χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση, ζήτημα που έχει τεθεί και στο υπουργείο Οικονομικών.
Ρ. Μακρή: Απειλές κατά ζωής από κυκλώματα λαθρεμπορίου
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή κατήγγειλε ότι έχει απειληθεί η ζωή της από τα κυκλώματα λαθρεμπορίου εξαιτίας των ερωτήσεων που έχει καταθέσει για το θέμα, ότι διευθυντής του Ε’ τελωνείου Πειραιά πυροβολήθηκε στα πόδια και ότι υπόθεση λαθρεμπορίας παρέμενε στα συρτάρια και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη αφού είχε παραγραφεί.