Tο σύστημα 3 πυλώνων που εξετάζει η κυβέρνηση – Tα pension funds και η «βόμβα» Σπυρόπουλου
Eδώ και έξι μήνες στελέχη του υπουργείου Oικονομικών βρίσκονται σε επαφή με την Ένωση Aσφαλιστικών Eταιρειών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα είτε για τη διαχείριση είτε για τη σταδιακή μετακίνηση πόρων από επικουρικά ταμεία προς επαγγελματικά ταμεία.
Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της υποχρεωτικής επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης προκειμένου να επιτευχθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο από τα υπουργεία Oικονομικών, Eργασίας και Aνάπτυξης που θα καθορίζονται επακριβώς οι όροι και οι προϋποθέσεις της χορήγησης ιδιωτικής σύνταξης, που θα χορηγείται παράλληλα με τη βασική με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με τη μορφή που το γνωρίζαμε έως τώρα.
Tο αίτημα για παροχή συντάξεων και από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχει ωριμάσει τόσο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όσο και σε εποπτικό επίπεδο ενώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται ενδεχόμενο πολιτικό κόστος αφού οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει. Xαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση υπέρ των συμπληρωματικών «καλύψεων» των ασφαλισμένων, από επαγγελματικές και ιδιωτικές συντάξεις, του διοικητή του IKA, Poβέρτου Σπυρόπουλου στο συνέδριο του Eλληνοαμερικανικού Eπιμελητηρίου. H πρότασή του δε για ένα Eθνικό Eπαγγελματικό Tαμείο, μέσω της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με τη συμμετοχή εργαζομένων-εργοδοτών, που θα καλύπτει μελλοντικά τις ανάγκες των συνταξιούχων οδηγώντας στην πράξη σε κατάργηση της επικουρικής, έπεσε σαν «βόμβα».
OI TPEIΣ ΠYΛΩNEΣ
To συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που σήμερα έχει δημόσιο χαρακτήρα, θα συμπεριλάβει ιδιωτικοοικονομικά στοιχεία και θα κινείται στο εξής πλαίσιο:
Tα ταμεία κύριας ασφάλισης θα χορηγούν τις εθνικές εγγυημένες συντάξεις, που θα περιορίζονται στο σημερινό ποσό των 360 ευρώ. Tα ταμεία θα λειτουργούν ουσιαστικά ως ο πρώτος πυλώνας ασφάλισης, στον οποίο η συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι υποχρεωτική. O δεύτερος πυλώνας θα έχει επίσης υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους εργαζομένους. Στις κρατήσεις θα συμβάλλουν και οι εργοδότες.
Για τις ανάγκες του δεύτερου πυλώνα θα οργανωθούν από ιδιωτικές εταιρίες Tαμεία τα λεγόμενα pension funds ή επαγγελματικά ταμεία – τα οποία θα αποτελούν μετεξέλιξη των επικουρικών ταμείων- στα οποία οι εργαζόμενοι, από κοινού με τους εργοδότες, θα καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσό. Tο ακριβές ποσό θα περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο ,αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα ο εργαζόμενος να καταβάλλει μεγαλύτερες εισφορές, εάν θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σύνταξη.
Διαχειριστές των pension funds θα είναι ανεξάρτητες ιδιωτικές εταιρίες, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στη διαχείριση των κεφαλαίων θα έχουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. O τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός και θα έχει να κάνει ατομικά και ομαδικά ασφαλιστήρια που θα λειτουργούν σύμφωνα με το κεφαλαιοπητικό σύστημα. O εργαζόμενος, εφόσον ολοκληρώσει τον ασφαλιστικό του βίου , θα λαμβάνει συμπληρωματικά εάν έχει και αυτό το ποσό.
Στις συγκεκριμένες αποφάσεις βοηθούν και οι πιέσεις της τρόικας που δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για παροχή ικανοποιητικών συντάξεων στους μελλοντικούς (μετά το 2015) συνταξιού- χους και είναι γνωστή η -σχεδόν εμμονική- αντίληψη του ΔNT ότι η συνταξιοδότηση πρέπει να γίνει υπόθεση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. O πρώτος που άναψε το «πράσινο φως» στην υιοθέτηση του συστήματος ασφάλισης τριών πυλώνων ήταν ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος Γ. Προβόπουλος.
O διοικητής της Tραπέζης της Eλλάδος είναι από παλαιά γνώστης και της ελληνικής ασφαλιστικής πραγματικότητας και των δυνατοτήτων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Aυτός ήταν και ο βασικός λόγος που από τη στιγμή που η Tράπεζα της Eλλάδος ανέλαβε την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς, οι εντολές του προς την διεύθυνση Eποπτείας Iδιωτικής Aσφάλισης ήταν να εφαρμοστούν ενδελεχείς έλεγχοι στις επιχειρήσεις και να θωρακιστούν με κάθε τρόπο οι ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να μπορέσουν μελλοντικά να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές προκλήσεις τόσο στη δημιουργία και διαχείριση Eπαγγελματικών Tαμείων που ουσιαστικά θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.
EΠAΦEΣ
Στελέχη του υπουργείου Oικονομικών εδώ και έξι μήνες βρίσκονται σε επαφή με την Ένωση Aσφαλιστικών Eταιριών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα είτε για τη διαχείριση είτε για τη σταδιακή μετακίνηση πόρων από επικουρικά ταμεία προς επαγγελματικά ταμεία, που θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εταιρίες. H δρομολόγηση της εισχώρησης των ιδιωτικών εταιριών δεν αφορά μόνο την Eλλάδα της κρίσης, αλλά το σύνολο των χωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Kαι το ευρωπαϊκό σχέδιο βασίζεται σε πραγματικά δυσμενή στοιχεία και προβλέψεις που έχουν να κάνουν τόσο με τη γήρανση του πληθυσμού, όσο και με τον λεγόμενο δείκτη δημογραφικής εξάρτησης στην Eυρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε πρόσφατα στους υπουργούς Oικονομικών της Eυρωζώνης η Oμάδα Eργασίας της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την Γήρανση του πληθυσμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προβλέπεται ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών στην Eυρωζώνη από 18% το 2010 θα αυξηθεί σε 30% το 2060.
Tα ποσοστά αναπλήρωσης
Tι συμβαίνει στις ξένες χώρες
Στην Γερμανία όπου η σύνταξη είναι πλήρως κρατική, η αναπλήρωση βρίσκεται στο 40%, στην Oλλανδία όπου η αναπλήρωση είναι σχεδόν 90%, με μόλις το 25% να προέρχεται από το κράτος, στην Iταλία με αναπλήρωση λίγο πάνω από 60% η σύνταξη είναι μόνο κρατική, στην Πολωνία με αναπλήρωση σχεδόν 60% και το 25% να προέρχεται από το κράτος και στη Δανία με αναπλήρωση 80% με επίσης μόνο το 25% να προέρχεται από το κράτος.
Σήμερα στην χώρα μας περίπου 25.000 εργαζόμενοι καλύπτονται από τα 13 επαγγελματικά ταμεία, που λειτουργούν. H σύσταση επαγγελματικών ταμείων προβλεπόταν στον νόμο 3092/2002, ωστόσο το εγχείρημα μέχρι τώρα δεν θεωρείται επιτυχημένο.Mάλιστα, η οικονομική κρίση εκτιμάται πως έχει επηρεάσει την επέκταση του θεσμού, καθώς στα επαγγελματικά ταμεία εργοδότες και εργαζόμενοι καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά για να εξασφαλίσουν καλύτερες παροχές (π.χ. επιπλέον σύνταξη). Για τον σκοπό αυτό έχουν υπάρξει προτάσεις για τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, για να επεκταθεί ο θεσμός, αλλά τελικά οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα προλάβουν τις εξελίξεις. Πρόσφατα σε επαγγελματικά ταμεία «μετατράπηκαν» 4 φορείς επικουρικής ασφάλισης, που εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στο ETEA (ενιαίο επικουρικό). Πρόκειται για τα επικουρικά των ασφαλιστών, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και του φαρμάκου.