Η ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επειδή τα επιτόκια δεν είναι αρκετά χαμηλά, αλλά επειδή κάποιες χώρες υστερούν σε ανταγωνιστικότητα, αντιμετωπίζουν μεγάλα δημόσια ελλείμματα και έχουν προβληματικά τραπεζικά συστήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και τόνισε ότι δεν θα ήταν συνετό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
«Τεχνικά, δεν έχουμε φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων μας», υποστήριξε ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit και υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τα επιτόκια της ΕΚΤ αποσπά την προσοχή από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μόλις χαλάρωσε την νομισματική πολιτική. Με αυτό το δεδομένο, δεν νομίζω ότι θα ήταν συνετό να προχωρήσουμε αμέσως στον επόμενο γύρο», επισήμανε, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει ούτε εύκολη ούτε γρήγορη έξοδος από την κρίση», ενώ, όπως είπε, «με το να τυπώσουμε χρήμα ασφαλώς δεν θα λύσουμε το πρόβλημα».
Αναφερόμενος στα σχόλια εναντίον της απόφασης της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων στον γερμανικό Τύπο, ο κ. Βάιντμαν επισήμανε ότι κατανοεί την ανησυχία των αποταμιευτών, αλλά σημείωσε ότι οι Γερμανοί δεν είναι μόνο καταθέτες, αλλά και εργαζόμενοι, φορολογούμενοι και πιθανοί επενδυτές σε ακίνητα — θα μπορούσαν, επομένως, να ωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια.
«Οι καταθέτες πρέπει να μπορούν να βασιστούν σε μας για την σταθερότητα του νομίσματος, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τους εγγυηθούμε συγκεκριμένες αποδόσεις», δηλώνει.
Ερωτώμενος σχετικά με τις επιδόσεις της Γερμανίας, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ απευθύνει έκκληση η γερμανική κυβέρνηση να μην ανακόψει την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, βοήθησαν τη χώρα να βγει ισχυρότερη από την οικονομική κρίση.
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να προετοιμάσει την Γερμανία για τις επερχόμενες προκλήσεις, αλλά για να το πετύχει δεν θα πρέπει να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας έδωσαν αποφασιστική ώθηση σε μια εποχή που η Γερμανία θεωρείτο ο ασθενής της Ευρώπης», καταλήγει ο κ. Βάιντμαν, παραδεχόμενος πάντως ότι επιπλέον δημόσιες δαπάνες είναι απαραίτητες σε κάποιους τομείς, όπου είχε επί χρόνια εφαρμοστεί λιτότητα, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί ο στόχος της δημοσιονομικής σταθερότητας.